Wykonanie
Nasz ulubiony sernik. Pieczony kilkakrotnie do roku. Za każdym razem znika niesamowicie szybko.
Składniki:ciasto:- 2
żółtka- 100 g
masła- 125 g
mąki tortowej- 3 łyżki
cukru pudru- 1 łyżka
kakao- 1 łyżka kwaśnej
śmietany- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
solimasa:- 400 g trzykrotnie zmielonego
twarogu- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej- 50 g
cukru pudru- 50 g
masła w temperaturze pokojowej- 2
jajka-
cukier waniliowyPrzygotowanie:Przesiać
mąkę z
cukrem pudrem, dodać
kakao,
proszek do pieczenia,
sól,
śmietanę,
żółtka i pokrojone drobno
masło. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Blachę wysmarować
masłem i posypać
mąką, jedną częścią ciasta wyłożyć dno blachy. Drugą odłożyć do zamrażalki na 30 minut. Spód podpiec w piekarniku w temperaturze 165 stopni przez około 15 minut.
Twaróg zmiksować z
mąką,
cukrem waniliowym,
cukrem pudrem,
masłem i kolejno
jajkami.Przygotowaną masę wlać na podpieczony spód. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce do jarzyn i wykładamy na wierzch masy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 165 stopni - pilnować, aby nie przypalić góry. Kroić całkowicie ostudzone.