ßßß
Składniki:ciasto:- 2 żółtka- 100 g masła- 125 g mąki tortowej- 3 łyżki cukru pudru- 1 łyżka kakao- 1 łyżka kwaśnej śmietany- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta solimasa:- 400 g trzykrotnie zmielonego twarogu- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej- 50 g cukru pudru- 50 g masła w temperaturze pokojowej- 2 jajka- cukier waniliowyPrzygotowanie:Przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone drobno masło. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką, jedną częścią ciasta wyłożyć dno blachy. Drugą odłożyć do zamrażalki na 30 minut. Spód podpiec w piekarniku w temperaturze 165 stopni przez około 15 minut.Twaróg zmiksować z mąką, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, masłem i kolejno jajkami.Przygotowaną masę wlać na podpieczony spód. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce do jarzyn i wykładamy na wierzch masy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 165 stopni - pilnować, aby nie przypalić góry. Kroić całkowicie ostudzone.


