Wykonanie
To już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha...Składniki:2
żółtka100 g zimnego
masła125 g
mąki tortowej3 łyżki
cukru pudru1 czubata łyżka gorzkiego
kakao1 łyżka kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli400 g trzykrotnie mielonego
twarogu - dałam tłusty1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej50 g
cukru pudru50 g
masła w temperaturze pokojowej2
jajkaziarenka z
laski waniliiWykonanie:do miski przesiać
mąkę z
cukrem pudrem, dodać
kakao,
proszek do pieczenia,
sól,
śmietanę,
żółtka i pokrojone
masłozagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jednąjedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki,
twaróg,
mąkę z
cukrem pudrem miksujemy,dodawać po kawałku miękkie
masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotachdodajemy
jajka, każde miksując około minuty,na koniec dodajemy ziarenka
wanilii,masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód,na to ścieramy drugą część
kakaowego ciasta,pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.