Wykonanie
Długo mnie tu nie było, no ale niestety cierpiałam na brak wolnego czasu w związku z maturami, teraz mam już wolne więc zamierzam trochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :)Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy !
Biszkopty :8
jajek1,5 szkl.
mąki2/4 szkl.
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniakakao4
jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki
mąki, 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy.Dużą blachę smarujemy
masłem, posypujemy
bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego zerkać co jakiś czas, bo wiadomo że czas pieczenia zależy też od piekarnika).W ten sposób pieczemy też drugi
biszkopt, z tym że do niego dodajemy jeszcze
kakao.Krem
ajerkoniakowy25 dag
masła1 szkl.
cukrucukier waniliowy6
żółtek1 kieliszek
wódki1 łyżeczka
żelatynyMasło,
cukier,
cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.Dodawać kolejno po 1
żółtku, w dalszym ciągu ucierać.Małymi porcjalmi wlewać
wódkę, pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej
wody żelatynę.
Krem czekoladowy1 kostka
masła2
żółtka3/4 szkl
cukru pudrukakaoŻółtka utrzeć z
cukrem pudrem.
Kakao zaparzyć gorącą
wodą (tak aby powstała gęsta papka).
Masło ucierać, po troszeczkę dodawać utarte
żółtka i na koniec
kakao.Wykonanie:W ciemnym
biszkopcie wycinamy dziury ok. 0,5 - 1 cm cm od siebie (ja to robię literatką).Biały
biszkopt nasączamy (np.
herbatą, czy
wodą z
cukrem) i smarujemy
kremem czekoladowym, nakładamy na to ciemny
biszkopt i nasączamy.W otwory wlewamy masę
ajerkoniakową. Polewamy rozpuszczoną
czekoladą.

Smacznego ! :)