ßßß Cookit - przepis na Dziury

Dziury

nazwa

Wykonanie

Długo mnie tu nie było, no ale niestety cierpiałam na brak wolnego czasu w związku z maturami, teraz mam już wolne więc zamierzam trochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :)
Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy !
Biszkopty :
8 jajek
1,5 szkl. mąki
2/4 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy.
Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego zerkać co jakiś czas, bo wiadomo że czas pieczenia zależy też od piekarnika).
W ten sposób pieczemy też drugi biszkopt, z tym że do niego dodajemy jeszcze kakao.
Krem ajerkoniakowy
25 dag masła
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
1 kieliszek wódki
1 łyżeczka żelatyny
Masło, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
Dodawać kolejno po 1 żółtku, w dalszym ciągu ucierać.
Małymi porcjalmi wlewać wódkę, pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę.
Krem czekoladowy
1 kostka masła
2 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
kakao
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Kakao zaparzyć gorącą wodą (tak aby powstała gęsta papka).
Masło ucierać, po troszeczkę dodawać utarte żółtka i na koniec kakao.
Wykonanie:
W ciemnym biszkopcie wycinamy dziury ok. 0,5 - 1 cm cm od siebie (ja to robię literatką).
Biały biszkopt nasączamy (np. herbatą, czy wodą z cukrem) i smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na to ciemny biszkopt i nasączamy.
W otwory wlewamy masę ajerkoniakową. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/05/dziury.html