Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
cukier 5.25 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mak 1 sztukmasa czekoladowa w proszku 1 sztuk
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
woda 0.5 szklanek
alkohol 2 łyżek stołowych
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznania
płatki czekolady według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubić ze szczyptą
soli i
cukrem waniliowym i
cukrem (5 łyżek) na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na jasno złoty kolor. Zimny
biszkopt przekroić na dwa placki.wymieszaną masę
makową rozłożyć na jednym placku
biszkoptowym.Na
maku poukładać odsączone i pokrojone
brzoskwinie.
Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z
brzoskwiń + gorąca
woda. Tężejącą
galaretkę wylać na
owoce i wstawić do lodówki. Masę
czekoladową zrobić wg przepisu na opakowaniu. Drugi placek
biszkoptowy nasączyć ponczem. Na zastygniętą
galaretkę rozłożyć połowę masy czekoladowej i przykryć nasączonym
biszkoptem. Górę
tortu posmarować pozostałą masą
czekoladową i ozdobić posypką oraz wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na całą noc. Po zdjęciu tortownicy, brzeg
tortu obsypać
bułką tartą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: