Wykonanie
Miałam dziś wyjątkowo paskudny dzień w pracy. Żeby wrócić do równowagi, po powrocie do domu, udałam się szybko do kuchni i postanowiłam osłodzić sobie wszelkie
troski. Zrobiłam małe, słodkie cudeńka z
czekoladą, które swoim smakiem poprawią humor nawet największemu marudzie.
Składniki:¾ kostki
masła½ szklanki
cukruszklanka
mąki150 g
mąki ziemniaczanej3
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegopłatki czekoladoweDodatkowo:foremki do muffinek/papilotkiPrzygotowanie:Z acz ynamy od oddzielenia
białek od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę
Masło oraz oba rodzaje
cukrów ucieramy w misce na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej po jednym
żółtku, powoli wszystko mieszając. W osobnej misce mieszamy oba rodzaje
mąki z
proszkiem do pieczenia.D o masy jajecznej stopniowo dodajemy
mąkę, a na samym końcu sięgamy po ubitą wcześniej pianę. Wsypujemy
płatki czekoladowe (zostawiamy ok. łyżeczkę
płatków do dekoracji). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (możemy użyć łyżki drewnianej lub miksera na najniższych obrotach).R ozgrzewamy piekarnik ustawiając temperaturę 170 stopni C. Na blaszce ustawiamy foremki. Napełniamy je do połowy
ciastem, na wierzch każdej babeczki sypiemy troszkę
płatków czekoladowych. Blaszkę z foremkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Babeczki są upieczone, gdy lekko popękają.S macznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u