ßßß Cookit - przepis na Tort cappuccino

Tort cappuccino

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
cukier 0.8 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kawa cappuccino w proszku 5 łyżek stołowych
kawa rozpuszczalna w proszku 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
masło 1 kostek
ananas w puszce 1 sztuk
galaretka tropikalna 1 sztuk
woda 0.75 szklanek
alkohol 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
płatki czekolady według uznania
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić z cukrem (5 łyżek) i szczyptą soli na puch, dodać mąkę tortową 5 łyżek i mąkę ziemniaczaną 2 łyżki wymieszane z proszkiem i kawą cappuccino w proszku - 2 łyżki i kawą rozpuszczalną w proszku 1 łyżeczka, delikatnie połączyć, wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć ponczem.
Wykonanie masy budyniowej: obie mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka i wlać na gotujące się z cukrem 0,5 szklanki i cukrem waniliowym pozostałe mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć dodając po trochę zimnego budyniu. Utartą masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą, a do dwóch dodać kawę cappuccino (3 łyżki). Nasączony ponczem jeden spód biszkoptu spiąć w tortownicy, rozsmarować na nim połowę masy kawowej, a na niej rozłożyć połowę odsączonego i pokrojonego ananasa. Owoce zalać tężejącą galaretką( wykorzystując do sporządzenia zalewę z owoców + woda), wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Na zastygniętą galaretkę rozkładamy białą masę i przykrywamy drugim ,nasączonym, plackiem. Górę tortu smarujemy pozostałą masą kawową , a na niej układamy cząstki pozostałego ananasa i dekorujemy płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki na noc.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4039/Tort-cappuccino