ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajko 5 sztukcukier 0.8 łyżek stołowychsól według uznaniamąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 4 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkawa cappuccino w proszku 5 łyżek stołowychkawa rozpuszczalna w proszku 1 łyżek deserowychmleko 2 szklanekmąka pszenna 1.5 łyżek stołowychcukier waniliowy 10 gramówmasło 1 kostekananas w puszce 1 sztukgalaretka tropikalna 1 sztukwoda 0.75 szklanekalkohol 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychpłatki czekolady według uznaniawiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić z cukrem (5 łyżek) i szczyptą soli na puch, dodać mąkę tortową 5 łyżek i mąkę ziemniaczaną 2 łyżki wymieszane z proszkiem i kawą cappuccino w proszku - 2 łyżki i kawą rozpuszczalną w proszku 1 łyżeczka, delikatnie połączyć, wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć ponczem.Wykonanie masy budyniowej: obie mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka i wlać na gotujące się z cukrem 0,5 szklanki i cukrem waniliowym pozostałe mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć dodając po trochę zimnego budyniu. Utartą masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą, a do dwóch dodać kawę cappuccino (3 łyżki). Nasączony ponczem jeden spód biszkoptu spiąć w tortownicy, rozsmarować na nim połowę masy kawowej, a na niej rozłożyć połowę odsączonego i pokrojonego ananasa. Owoce zalać tężejącą galaretką( wykorzystując do sporządzenia zalewę z owoców + woda), wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Na zastygniętą galaretkę rozkładamy białą masę i przykrywamy drugim ,nasączonym, plackiem. Górę tortu smarujemy pozostałą masą kawową , a na niej układamy cząstki pozostałego ananasa i dekorujemy płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki na noc.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: