Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
cukier 0.8 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kawa cappuccino w proszku 5 łyżek stołowych
kawa rozpuszczalna w proszku 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
masło 1 kostek
ananas w puszce 1 sztuk
galaretka tropikalna 1 sztuk
woda 0.75 szklanek
alkohol 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
płatki czekolady według uznania
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie
biszkoptu: całe
jajka ubić z
cukrem (5 łyżek) i szczyptą
soli na puch, dodać
mąkę tortową 5 łyżek i
mąkę ziemniaczaną 2 łyżki wymieszane z proszkiem i
kawą cappuccino w proszku - 2 łyżki i
kawą rozpuszczalną w proszku 1 łyżeczka, delikatnie połączyć, wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny
biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć ponczem.Wykonanie masy budyniowej: obie
mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości
mleka i wlać na gotujące się z
cukrem 0,5 szklanki i
cukrem waniliowym pozostałe
mleko. Ugotować
budyń i ostudzić. Miękkie
masło utrzeć dodając po trochę zimnego budyniu. Utartą masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą, a do dwóch dodać
kawę cappuccino (3 łyżki). Nasączony ponczem jeden spód
biszkoptu spiąć w tortownicy, rozsmarować na nim połowę masy kawowej, a na niej rozłożyć połowę odsączonego i pokrojonego
ananasa.
Owoce zalać tężejącą
galaretką( wykorzystując do sporządzenia zalewę z
owoców +
woda), wstawić do lodówki, aby
galaretka zastygła. Na zastygniętą
galaretkę rozkładamy białą masę i przykrywamy drugim ,nasączonym, plackiem. Górę
tortu smarujemy pozostałą masą
kawową , a na niej układamy cząstki pozostałego
ananasa i dekorujemy
płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki na noc.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: