Wykonanie
Zbliżają się Walentynki, a wraz z nimi problem czym obdarować ukochaną osobę? Od lat wiadomo, że najlepiej trafia się do drugiej połówki poprzez jej żołądek dlatego proponujemy słodkie rozwiązanie na 14 lutego w postaci
Torta Rafaello…



Składniki:
Biszkopt:6
jajek3/4 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliKrem:3 szklanki
mleka1 niepełna szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
olejku waniliowego3/4 szklanki
mąki pszennejKostka
masłaPosypka kokosowa:15 dag
wiórków kokosowych1 łyżka
masła1 łyżka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
olejku waniliowegoPoncz do nasączania
biszkopta:Szklanka gorącej
wody3 łyżeczki
cukruPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddziel od
żółtek i ubij wraz ze szczypta
soli na sztywną pianę (
jajka powinny
mieć temperaturę pokojową). Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj
cukier cały czas ubijając.
Cukier musi się rozpuścić, a powstała piana powinna być mocno sztywna i lśniąca. Następnie dodawaj kolejno po 1
żółtku ciągle ubijając, najlepiej każde
żółtko w odstępach ok. 30-45 s. Obie
mąki wraz z
proszkiem do pieczenie przesiej przez sitko (najlepiej od razu do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką).Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki zostaw nie wysmarowane i nie wykładaj ich papierem. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160- 170º C na 35- 45 minut do uzyskania suchego patyczka.Po upieczeniu wyciągnij
biszkopta z piekarnika i z wysokości kolan zrzuć formę z
ciastem na podłogę (sugerujemy na ziemi położyć stolnicę aby nie uszkodzić podłogi). Dzięki temu pozbędziemy się z
biszkopta zbędnego powietrza i później nie opadnie:).Pozostaw placek do całkowitego wystudzenia w odchylonym piekarniku (najlepiej na całą noc ale jeżeli nie masz tyle czasu to możesz od razu po wystudzeniu). Nożem oddziel formę od ciasta i podziel je w poziomie na 2 części.W gorącej wodzie rozpuść
cukier i pozostaw do ostygnięcia. Przygotowanym roztworem napączuj podzielonego na dwie połówki
biszkopta.Krem:Połowę z przygotowanego
mleka (1,5 szklanki) ugotuj z oboma rodzajami
cukrów. Drugą połowę
mleka połącz z
mąką do uzyskania jednolitej masy. Następnie do gotującego
mleka z
cukrem dodaj mieszankę
mleka z
mąką i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Energicznie mieszaj, tak aby nie przypalić masy.Gdy masa będzie gotowa, a jeszcze ciepła dodaj olejek. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzyj za pomocą miksera i stopniowo łącz z ostudzonym
budyniem.Posypka:
Masło,
wiórka kokosowe, oba rodzaje
cukrów połącz i duś na delikatnym ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Na sam koniec dodaj olejek, inaczej cała masa może się przypalić.Na dolnej połowie
biszkopta rozsmaruj połowę kremu. Na to nałóż drugą cześć
biszkopta.Na wierzch i boki nałóż pozostały krem. Całość wykończ posypką
kokosową ( najwięcej nałóż na górę).