ßßß Cookit - przepis na Zrazy zawijane

Zrazy zawijane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
grzyby suszone 6 sztuk
ogórki kiszone 3 sztuk
kromki chleba razowego 2 sztuk
bulion grzybowy 250 mililitrów
wołowina bez kości 500 gramów
musztarda 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 200 gramów
smalec 4 łyżek stołowych
woda z ogórkow kiszonych 0,5 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie według uznania
mąka 2 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte grzyby zalać małą ilością wrzątku, aby zmiękły. Chleb i ogórki pokroić w dość grube słupki. Bulion grzybowy zagotować. Mięso pokroić na 1cm grubości plastry, rozbić je tłuczkiem na cienkie plastry i oprószyć pieprzem oraz sola. Mięso z jednej strony posmarować musztardą. Ułożyć na niej plaster boczku, a na boczku po kawałku ogórka, chleba i nieco grzybów. Zwinąć w ciasny rulon i z piąć wykałaczką. Zrazy obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla z wrzącym bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę z ogórków i zmiażdżony czosnek. Dusić na małym ogniu 40 minut. Mięso wyjąc z garnka. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zahartować wywarem i wlać do garnka, energicznie mieszając. Do sosu przełożyć mięso i podgrzać. Podawać z kaszą gryczaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10843/Zrazy-zawijane