Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby suszone 6 sztuk
ogórki kiszone 3 sztukkromki
chleba razowego 2 sztuk
bulion grzybowy 250 mililitrów
wołowina bez kości 500 gramów
musztarda 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 200 gramów
smalec 4 łyżek stołowych
woda z ogórkow kiszonych 0,5 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie według uznania
mąka 2 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby zalać małą ilością wrzątku, aby zmiękły.
Chleb i
ogórki pokroić w dość grube słupki.
Bulion grzybowy zagotować.
Mięso pokroić na 1cm grubości plastry, rozbić je tłuczkiem na cienkie plastry i oprószyć
pieprzem oraz
sola.
Mięso z jednej strony posmarować
musztardą. Ułożyć na niej plaster
boczku, a na
boczku po kawałku
ogórka,
chleba i nieco
grzybów. Zwinąć w ciasny rulon i z piąć wykałaczką. Zrazy obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym
smalcu. Przełożyć do rondla z wrzącym
bulionem, dodać
listek laurowy,
ziele angielskie,
wodę z
ogórków i zmiażdżony
czosnek. Dusić na małym ogniu 40 minut.
Mięso wyjąc z garnka.
Mąkę wymieszać ze
śmietaną, zahartować
wywarem i wlać do garnka, energicznie mieszając. Do sosu przełożyć
mięso i podgrzać. Podawać z
kaszą gryczaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: