Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina chuda 370 gramów
sól według uznania
pieprz mielony 0.5 łyżek deserowych
sherry wytrawne 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
mąka kukurydziana 5 łyżek stołowych
olej roślinny według uznania
marchew 0.5 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
dymka 4 sztuk
chili 1 sztukząbek
czosnku 2 sztuk
imbir starty 1 łyżek deserowych
sok pomidorowy 3 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
ananas w puszce 1 sztukWykonanie:Przygotować warzywa.
Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki.
Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać
solą i
pieprzem, skropić
sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
Mięso obtoczyć w
mące (4 łyżki),
jajku i ponownie w
mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić. Podgrzać pozostały
olej, dodać
dymkę,
paprykę,
chili,
imbir i
czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie
sok pomidorowy,
sos sojowy,
miód,
sok z ananasów i
mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco
wody. Następnie dodać
mięso i kawałki
ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.Uwagi:
Wieprzowina pokrojona w kostkę,
jajko lekko roztrzepane,
marchwe pokrojona ukośnie w plastry,
dymka posiekana,
chili świeże bez pestek drobno posiekane,Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: