ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina chuda 370 gramów
sól według uznania
pieprz mielony 0.5 łyżek deserowych
sherry wytrawne 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
mąka kukurydziana 5 łyżek stołowych
olej roślinny według uznania
marchew 0.5 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
dymka 4 sztuk
chili 1 sztuk
ząbek czosnku 2 sztuk
imbir starty 1 łyżek deserowych
sok pomidorowy 3 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
ananas w puszce 1 sztuk
Wykonanie:
Przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki. Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać solą i pieprzem, skropić sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut. Mięso obtoczyć w mące (4 łyżki), jajku i ponownie w mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić. Podgrzać pozostały olej, dodać dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie sok pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco wody. Następnie dodać mięso i kawałki ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.
Uwagi:
Wieprzowina pokrojona w kostkę, jajko lekko roztrzepane, marchwe pokrojona ukośnie w plastry, dymka posiekana, chili świeże bez pestek drobno posiekane,
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1147/Wieprzowina-slodko-kwasna