ßßß
Na 2-3 porcje200 g pełnoziarnistego ryżu1 duży ząbek czosnku - posiekać1 cm imbiru - posiekać2 dymki - pokroić ukośnie (białe i zielone części oddzielnie)50 g orzechów nerkowca - pokroić i uprażyć na rozgrzanej patelni80 g kolb młodej kukurydzy - pokroić na 1 cm kawałki200 g krewetek królewskich - obranych i ugotowanych2 łyżki wytrawnego sherry2 łyżki oleju arachidowego3 łyżki jasnego sosu sojowego1 duże rozmącone jajkosól, pieprz
Opłukany ryż zalać 1/2 litra wody, osolić i zagotować. Zmniejszyć temp, przykryć i dusić 20 minut, aż zmięknie. Osączyć, wyłożyć na talerz i ostawić, od czasu do czasu spulchniając widelcem.
Na rozgrzany wok wlewać olej arachidowy, wrzucić czosnek, imbir, białe części dymki i smażyć przez chwilkę, ciągle mieszając. Domieszać orzechy, kukurydzę i smażyć 2 minuty, nadal mieszając. Wrzucić krewetki, dodać sherry i smażyć 1 minutę. Polać sosem sojowym i olejem sezamowym, podgrzewać przez 2 minuty, nie przestając mieszać. Wlać jajko i smażyć 1 minutę. Domieszać ryż, smażyć minutę. Przyprawić pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną, zieloną dymką.
Smacznego życzy!Viola
Kilka słów od autora:Orzechowy smak oleju sezamowego wzmaga aromat nerkowców, kolby młodej kukurydzy sprawiają, że potrawa jest smakowicie chrupiąca, zaś soczyste krewetki królewskie to prawdziwy przysmak amatorów owoców morza.