Wykonanie

Na 2-3 porcje
200 g pełnoziarnistego
ryżu1 duży ząbek
czosnku - posiekać
1 cm
imbiru - posiekać
2
dymki - pokroić ukośnie (białe i zielone części oddzielnie)
50 g
orzechów nerkowca - pokroić i uprażyć na rozgrzanej patelni
80 g kolb
młodej kukurydzy - pokroić na 1 cm kawałki
200 g
krewetek królewskich - obranych i ugotowanych
2 łyżki
wytrawnego sherry2 łyżki
oleju arachidowego
3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 duże rozmącone
jajkosól,
pieprz
Opłukany
ryż zalać 1/2 litra
wody, osolić i zagotować. Zmniejszyć temp, przykryć i dusić 20 minut, aż zmięknie. Osączyć, wyłożyć na talerz i ostawić, od czasu do czasu spulchniając widelcem.

Na rozgrzany wok wlewać
olej arachidowy, wrzucić
czosnek,
imbir, białe części
dymki i smażyć przez chwilkę, ciągle mieszając. Domieszać
orzechy,
kukurydzę i smażyć 2 minuty, nadal mieszając. Wrzucić
krewetki, dodać
sherry i smażyć 1 minutę. Polać
sosem sojowym i
olejem sezamowym, podgrzewać przez 2 minuty, nie przestając mieszać. Wlać
jajko i smażyć 1 minutę. Domieszać
ryż, smażyć minutę. Przyprawić
pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną, zieloną
dymką.


Smacznego życzy!
Viola

Kilka słów od autora:
Orzechowy smak
oleju sezamowego wzmaga aromat
nerkowców, kolby
młodej kukurydzy sprawiają, że potrawa jest smakowicie chrupiąca, zaś soczyste
krewetki królewskie to prawdziwy przysmak amatorów
owoców morza.