Wykonanie
            W poszukiwaniu pomysłów na obiad sięgnęłam do kuchni chińskiej. Robiłam podobne dania już kilka 
razy, ale dzisiejsze, po 
curry kokosowym z 
kurczakiem jest chyba następne w kolejce jeśli chodzi o egzotyczność. A wszystko przez 
imbir, który jest baardzo aromatyczny, dla niektórych osób nawet za bardzo:) Danie ogólnie bardzo smaczne, jednak następnym razem albo zmniejszę ilość 
imbiru albo całkiem z niego zrezygnuję. Przepis podaję orginalny a Wy sami oceńcie czy go chcecie z czy bez tego korzenia.

Składniki:3 dag korzenia 
imbiru2 ząbki 
czosnkupuszka 
ananasapo straku żółtej, czerwonej, 
zielonej paprykipor80 dag 
piersi z kurczaka4 łyżki 
mąki kukurydzianej1/4 szklanki 
sosu sojowego2 łyżeczki 
miodułyżeczka 
oleju sezamowegoolej do smażeniaKorzeń 
imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. 
Czosnek obrac i posiekać. 
Ananas osączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę. 
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. 
Por umyć, pokroić w talarki. 
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w 
mące kukurydzianej ( 2 łyżeczki zostawić do zagęszczenia sosu). Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać mocno 
olej, włożyć 
mięso, smażyć 3-5 minut, przełożyć na talerz. Warzywa z 
imbirem i 
ananasem smażyć na pozostałym na patelni tłuszczu i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać szklankę 
wody. 
Mąkę kukurydzianą rozprowadzić 
sosem sojowym, dodać 
miód, 
olej sezamowy i wymieszać. Wlać na patelnię i mieszając gotować około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć warzywa z 
ananasem oraz 
mięso i gotować jeszcze 2 minuty. Podawac z 
ryżem.Smacznego:)