ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoschab bez kości 1 kilogramówśliwki suszone 300 gramówsmalec 10 gramówmarchew 1 sztukseler 0.5 sztukpietruszka 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniapapryka według uznaniamajeranek według uznaniapowidła śliwkowe 2 łyżek stołowychcebula 1 sztukolej 3 łyżek stołowychwino czerwone wytrawne 4 łyżek stołowychsos z pieczeni 4 łyżek stołowychmąka 1 łyżek stołowychWykonanie:Schab umyć, osuszyć i wyciąć błony. Nożem przekłuć go przez środek. Mięso nadziać śliwkami i związać dratwą. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i majerankiem, obsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oczyszczone i utarte na grubej tarce jarzyny, podlać wodą i dusić do miękkości.Przygotowanie sosu: oczyszczoną cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać powidła, wino, mieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać sos z pieczeni zagęszczony mąką, zagotować i przetrzeć przez gęste sito.Miękki schab podać z gorącym sosem w sosjerce.Uwagi:Do sosu kiedy jest gotowy możemy wrzucić kilka suszonych śliwek bedą one nie tylko dekoracja ale i smacznym dodatkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: