Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
golonki 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
woda 2 szklanek
smalec 100 gramów
piwo ciemne 1 szklanek
majeranek 1 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Zagotować lekko osoloną
wodę z połową roztartego
majeranku, włożyć umyte
golonki i ugotować do miękkości. Ugotowane
golonki wyjąc, ostudzić, oddzielić
mięso od kości.
Mięso pokroić na kawałki. Oczyszczoną
cebulę drobno posiekać. Oczyszczone
marchewki,
pietruszkę i
seler zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. W płaskim rondlu rozgrzać
smalec, zrumienić na nim
cebulę, dodać pokrojone
mięso i starte jarzyny, wymieszać, skropić niewielką ilością
wywaru, w którym gotowały się
golonki, dusić razem kilkanaście minut, posypać
papryką i
majerankiem. Wlać
wino, mieszając doprawić do smaku
solą i
pieprzem, podgrzać.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: