ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekmargaryna 225 gramówsmalec 2 łyżek stołowychśmietana 3 łyżek stołowychsoda oczyszczona 2 łyżek deserowychjajko 2 sztukcukier 1.5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówmiód 3 łyżek stołowychsól według uznaniaorzechy włoskie 3 szklanekkakao 1.5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychmleko 3 łyżek stołowychdżem z czarnej porzeczki 1 sztukpłatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta: na stolnicę przesiać mąkę, dodać miękką margarynę i smalec, śmietanę, sodę, cukier, cukier waniliowy, jajka i szczyptę soli, wyrobić dobrze ciasto. 1/3 ciasta dać do zamrożenia na 30 minut, a do pozostałego ciasta dodać jedną łyżkę miodu i dobrze połączyć. Rozwałkować i wyłożyć na dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na tym cieście rozsmarować dżem.Wykonanie masy orzechowej: do garnka włożyć margarynę, cukier, miód i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, teraz dodać posiekane orzechy i chwilę pogotować.Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto, a na nie rozłożyć równomiernie, łyżką, ciepłą masę orzechową. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto oblać polewą kakaową.Wykonanie polewy kakaowej: do rondelka włożyć margarynę, kakao, mąkę, cukier i mleko. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż ostygnie (wykonanie 5 minut). Ciepłą polewą oblać zimny placek i obsypać płatkami migdałowymi.Uwagi:Ciasto: mąka - 3 szklanki, margaryna - 0,5 kostki, smalec - 2 łyżki, śmietana - 3 łyżki, soda oczyszczona - 2 łyżeczki, jajka - 2 sztuki, cukier - 0,5 szklanki, cukier waniliowy - 10g, szczypta soli, miód - 1 łyżka Masa orzechowa: posiekane orzechy włoskie - 3 szklanki, margaryna - 0,5 kostki, cukier - 0,5 szklanki, miód - 2 łyżki Polewa kakaowa: kakao - 1,5 łyżki, margaryna - 50g, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki, dżem z czarnej porzeczki - 1 słoiczek, płatki migdałowe - 3 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: