ßßß Cookit - przepis na Placek orzechowy

Placek orzechowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
margaryna 225 gramów
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
jajko 2 sztuk
cukier 1.5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
miód 3 łyżek stołowych
sól według uznania
orzechy włoskie 3 szklanek
kakao 1.5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
dżem z czarnej porzeczki 1 sztuk
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: na stolnicę przesiać mąkę, dodać miękką margarynę i smalec, śmietanę, sodę, cukier, cukier waniliowy, jajka i szczyptę soli, wyrobić dobrze ciasto. 1/3 ciasta dać do zamrożenia na 30 minut, a do pozostałego ciasta dodać jedną łyżkę miodu i dobrze połączyć. Rozwałkować i wyłożyć na dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na tym cieście rozsmarować dżem.
Wykonanie masy orzechowej: do garnka włożyć margarynę, cukier, miód i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, teraz dodać posiekane orzechy i chwilę pogotować.
Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto, a na nie rozłożyć równomiernie, łyżką, ciepłą masę orzechową. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto oblać polewą kakaową.
Wykonanie polewy kakaowej: do rondelka włożyć margarynę, kakao, mąkę, cukier i mleko. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż ostygnie (wykonanie 5 minut). Ciepłą polewą oblać zimny placek i obsypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Ciasto: mąka - 3 szklanki, margaryna - 0,5 kostki, smalec - 2 łyżki, śmietana - 3 łyżki, soda oczyszczona - 2 łyżeczki, jajka - 2 sztuki, cukier - 0,5 szklanki, cukier waniliowy - 10g, szczypta soli, miód - 1 łyżka Masa orzechowa: posiekane orzechy włoskie - 3 szklanki, margaryna - 0,5 kostki, cukier - 0,5 szklanki, miód - 2 łyżki Polewa kakaowa: kakao - 1,5 łyżki, margaryna - 50g, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki, dżem z czarnej porzeczki - 1 słoiczek, płatki migdałowe - 3 łyżki
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3666/Placek-orzechowy