Wykonanie
Wow..1000 wpis na moim blogu...nazbierało się tego trochę .. 1000 przepisów co prawda nie ma , bo są i posty bez przepisów.. Przepis na to ciasto podpatrz yłam tutaj. C iasto wyszło p yszne..zamiast
kaka o dałam proszek z
chleba świętojańskiego..i do masy też dodałam ciut tego prosz k u..CIASTO:10 dkg
margaryny4 łyżki
mleka3/4 szkl
cukru4 łyżki
miodu2-3 łyżki
kakao [dałam proszek z
chleba świętoj a ńskiego]1 1/2 łyżeczki
sody1
jajo3-4 szkl
mąkiKREM:3 szkl
mleka3/4 szkl
cukrucukier waniliowy3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku z
chleba świętojańskiego
Mleko,
margarynę,
cukier,
miód i
kakao zagotować i ostudzić.Następnie dodać
jajo,
sodę i
mąkę (zaczynając od 3 szkl, a resztę
mąki dodawać stopniowo,żeby wyszło nie za gęste)i zagnieść ciasto.Podzielić na 4 lub 5 części.Rozwałkować każdą część jak najcieniej i piec osobno po około 15 minut.2 szkl.
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, do gotującego się
mleka dodać resztę
mleka wymieszaną z
mąkami.Cały czas mieszając ugotować
budyń, ostudzić.
Margarynę utrzeć i dodawać po trochę
budyń i dalej ucierać.Przełożyć placki.Dowolnie udekorować.Najlepsze na drugi dzień.