Wykonanie

Królewicz to ciasto popularne od lat 90-tych, które swego czasu często pojawiało się w mojej rodzinie. Nie robiłam go już dwa lata, więc postanowiłam odświeżyć przepis i na wierzch dodałam
orzechy smażone w miodzie. Taka wersja jest super. Poprzednia była z masą
krówkową i
płatkami migdałowymi i z tego co pamiętam bardzo smakowała. Nie
powiem, że ciasto jest szybkie, choć na pewno nie jest trudne, ale jego wykonanie warto rozłożyć na dwa lub trzy dni. Polecam jednak bo w efekcie jest świetne i z pewnością
zrobi furrorę na Wielkanocnym
stole.Składniki: na dwa kruche blaty (warto upiec dwa dni wcześniej, żeby odmiękły):30 dag
mąki15 dag
masła15 dag
cukru1
jajko2 łyżki ciepłego
mleka1 łyżeczka
sody2 łyżki
mioduewentualnie
kakao (dodałam 1 łyżkę)
Sodę rozpuścić w
mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni. na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka z
solą ubijać na pianę, dodawać
cukier a następnie po jednym
żółtku.
Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do foremki, w której piekły się kruche
spody i piec około 30 minut w 175*C. na masę:1 litr
mleka3 opakowania budyniu
waniliowegocukier waniliowy5 łyżek
cukru120 g
masła lub
margarynyCukier,
cukier waniliowy i budynie rozpuścić w szklance
mleka, resztę
mleka zagotować. Na gotujące się wlać rozrobione budynie i mieszając zagotować. Dodać
masło i mieszając najlepiej mikserem ponownie zagotować aż masa wchłonie
masło. Uważać, żeby nie przypalić!Gorącą masą przekładać plackiSkładanie ciasta:kruchy spód- połowa gorącej masy-
biszkopt-reszta masy- drugi kruchy spód-
orzechyKiedy ciasto przestygnie przegotować warstwę
orzechową.Składniki na
orzechy:220 g
orzechów włoskich posiekanych100 g
cukru80 g
masła3 łyżki
mioduWszystkie składniki mieszając zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Nie doprowadzić do całkowitego ostudzenia, bo wtedy nie będzie się dało rozsmarować masy na cieście.Smacznego!