ßßß
 
            
         Królewicz to ciasto popularne od lat 90-tych, które swego czasu często pojawiało się w mojej rodzinie. Nie robiłam go już dwa lata, więc postanowiłam odświeżyć przepis i na wierzch dodałam orzechy smażone w miodzie. Taka wersja jest super. Poprzednia była z masą krówkową i płatkami migdałowymi i z tego co pamiętam bardzo smakowała. Nie powiem, że ciasto jest szybkie, choć na pewno nie jest trudne, ale jego wykonanie warto rozłożyć na dwa lub trzy dni. Polecam jednak bo w efekcie jest świetne i z pewnością zrobi furrorę na Wielkanocnym stole.Składniki: na dwa kruche blaty (warto upiec dwa dni wcześniej, żeby odmiękły):30 dag mąki15 dag masła15 dag cukru1 jajko2 łyżki ciepłego mleka1 łyżeczka sody2 łyżki mioduewentualnie kakao (dodałam 1 łyżkę)Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni. na biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka z solą ubijać na pianę, dodawać cukier a następnie po jednym żółtku.Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do foremki, w której piekły się kruche spody i piec około 30 minut w 175*C. na masę:1 litr mleka3 opakowania budyniu waniliowegocukier waniliowy5 łyżek cukru120 g masła lub margarynyCukier, cukier waniliowy i budynie rozpuścić w szklance mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się wlać rozrobione budynie i mieszając zagotować. Dodać masło i mieszając najlepiej mikserem ponownie zagotować aż masa wchłonie masło. Uważać, żeby nie przypalić!Gorącą masą przekładać plackiSkładanie ciasta:kruchy spód- połowa gorącej masy-biszkopt-reszta masy- drugi kruchy spód- orzechyKiedy ciasto przestygnie przegotować warstwę orzechową.Składniki na orzechy:220 g orzechów włoskich posiekanych100 g cukru80 g masła3 łyżki mioduWszystkie składniki mieszając zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Nie doprowadzić do całkowitego ostudzenia, bo wtedy nie będzie się dało rozsmarować masy na cieście.Smacznego!
Królewicz to ciasto popularne od lat 90-tych, które swego czasu często pojawiało się w mojej rodzinie. Nie robiłam go już dwa lata, więc postanowiłam odświeżyć przepis i na wierzch dodałam orzechy smażone w miodzie. Taka wersja jest super. Poprzednia była z masą krówkową i płatkami migdałowymi i z tego co pamiętam bardzo smakowała. Nie powiem, że ciasto jest szybkie, choć na pewno nie jest trudne, ale jego wykonanie warto rozłożyć na dwa lub trzy dni. Polecam jednak bo w efekcie jest świetne i z pewnością zrobi furrorę na Wielkanocnym stole.Składniki: na dwa kruche blaty (warto upiec dwa dni wcześniej, żeby odmiękły):30 dag mąki15 dag masła15 dag cukru1 jajko2 łyżki ciepłego mleka1 łyżeczka sody2 łyżki mioduewentualnie kakao (dodałam 1 łyżkę)Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni. na biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka z solą ubijać na pianę, dodawać cukier a następnie po jednym żółtku.Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do foremki, w której piekły się kruche spody i piec około 30 minut w 175*C. na masę:1 litr mleka3 opakowania budyniu waniliowegocukier waniliowy5 łyżek cukru120 g masła lub margarynyCukier, cukier waniliowy i budynie rozpuścić w szklance mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się wlać rozrobione budynie i mieszając zagotować. Dodać masło i mieszając najlepiej mikserem ponownie zagotować aż masa wchłonie masło. Uważać, żeby nie przypalić!Gorącą masą przekładać plackiSkładanie ciasta:kruchy spód- połowa gorącej masy-biszkopt-reszta masy- drugi kruchy spód- orzechyKiedy ciasto przestygnie przegotować warstwę orzechową.Składniki na orzechy:220 g orzechów włoskich posiekanych100 g cukru80 g masła3 łyżki mioduWszystkie składniki mieszając zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Nie doprowadzić do całkowitego ostudzenia, bo wtedy nie będzie się dało rozsmarować masy na cieście.Smacznego!