ßßß
1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanili1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1/4 szklanki gorzkiego kakao1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy masłem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i wanilię i dobrze ubijamy. Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy. Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy do przygotowanej blachy, na to rozsypujemy posiekane orzechy po czym delikatnie przykrywamy jasną masą. Pieczemy 25 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem(prawdopodobnie czas ten będzie dłuższy, pierwszy raz, w mniejszej blaszce piekłam 50 min, dzisiejszy egzemplarz potrzebował 40 min). Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty.