Wykonanie
Zbyt dojrzałe
banany i wiadomo co z nich zrobić. Tylko trzeba się zastanowić z jakiego przepisu. Przejrzałam kilka i padło na Nigellę z Domowej Bogini. Mój syn nie mógł się oderwać od tego ciasta, chociaż raczej nie przepada za takimi wypiekami.
Składniki (na 24 cm keksówkę):100 g
rodzynek75 ml burbona lub ciemnego
rumu175 g
mąki (dałam 200 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli125 g
masła, stopionego150 g
cukru (dałam 100)2
jajka4 dojrzałe
banany (o wadze 300 g bez skórki)60 g
orzechów włoskich1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:
Rodzynki zalać
rumem i zagotować. Garnek przykryć i odstawić na godzinę.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Orzechy posiekać. Do miski wsypać
mąkę, proszek,
sodę i
sól. Stopione
masło wymieszać z
cukrem używając drewnianej łyżki a następnie dodawać po
jajku, cały czas mieszając. Dodać rozgniecione
banany i ponownie wymieszać.
Rodzynki odsączyć i dodać do masy razem z
orzechami. Stopniowo dodawać suche składniki. Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę, do suchego patyczka. Ciasto studzić w formie, na kratce.