Wykonanie
Ciasto ideałDosłownie…Uwielbiam
banany a do tego przygotowanie go trwa 10 minut. Wystarczy odpowiednio połączyć składniki, dodać
banany i już ciasto
bananowe jest gotowe do piekarnika. Jest perfekcyjnie wilgotne, dokładnie tak jak lubię.Minusem tego ciasta jest to, że rozchodzi się szybciej jak powstało.
Składniki:4 mocno dojrzałe
banany2 szklanki
mąki3
jajka (rozbełtane)3/4 szklanki
cukru- może być brązowy200 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPrzygotowanie:
Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie do miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczona i szczyptę
soli. Dodaj
cukier, rozbełtane w osobnym naczyniu
jajka i przestudzone już
masło. Wszystko razem wymieszaj za pomocą łyżki. Na koniec pokrój
banany w półksiężyce i połącz je z
ciastem.Piecz w tortownicy (tortownicę wysmaruj tłuszczem, a na sam spód ułóż papier do pieczenia) o średnicy 26 cm w temperaturze 220 ° C przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 ° C i piecz przez 40 minut. Pod koniec tego czasu możesz sprawdzić czy patyczek wbijany w środek ciasta jest suchy. Jak tak to znaczy, że ciasto jest gotowe. Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika.Gotowe ciasto posyp z wierzchu
cukrem pudrem.