Wykonanie
Lubię pancakes'y. Bo po pierwsze mi smakują. A po drugie uważam, że łatwiej je zrobić niż "nasze", tradycyjne naleśniki. Do niedawna nawet wydawało mi się, że one zawsze się udają, że po prostu nic przy pancakes'ach nie może się nie powieść. Cały mój świat naleśnikowy runął, gdy schrzaniłam pancakes'y z
jagodami. Przełknęłam gorzki smak zawodu, przeanalizowałam to i owo i wiem, co zrobiłam źle. A jak przyszedł czas naprawy błędów, skończył się czas
jagód. Więc kolejne pancakes'y zrobiłam z
bananami. I tyle. Szybki i prosty deser, podwieczorek lub śniadanie.
- 2 - 2,5 szklanki
mąki- 2 szklanki
maślanki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2
jajka- 2 łyżki
masła- 1 łyżka
cukru- 0,5 łyżeczki
soli- 3
bananyMasło rozpuszczamy w rondelku lub garnku i odstawiamy aby przestygło. W jednej misce mieszamy
mąkę,
sól,
cukier,
sodę i
proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy
maślankę z
jajkiem i przestudzonym, wcześniej rozpuszczonym
masłem. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i takie ciasto odstawiam na 30 - 40 minut do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy je i dodajemy obrane i niedbale rozgniecione widelcem
banany. Wszystko dokładnie mieszamy.Jeśli trzeba, delikatnie natłuszczamy patelnię, rozgrzewamy ją solidnie i smażymy nieduże placki, z obu stron na złoty kolor.Smacznego!