ßßß
 
            
         - 2 - 2,5 szklanki mąki- 2 szklanki maślanki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2 jajka- 2 łyżki masła- 1 łyżka cukru- 0,5 łyżeczki soli- 3 bananyMasło rozpuszczamy w rondelku lub garnku i odstawiamy aby przestygło. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy maślankę z jajkiem i przestudzonym, wcześniej rozpuszczonym masłem. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i takie ciasto odstawiam na 30 - 40 minut do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy je i dodajemy obrane i niedbale rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.Jeśli trzeba, delikatnie natłuszczamy patelnię, rozgrzewamy ją solidnie i smażymy nieduże placki, z obu stron na złoty kolor.Smacznego!
- 2 - 2,5 szklanki mąki- 2 szklanki maślanki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2 jajka- 2 łyżki masła- 1 łyżka cukru- 0,5 łyżeczki soli- 3 bananyMasło rozpuszczamy w rondelku lub garnku i odstawiamy aby przestygło. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy maślankę z jajkiem i przestudzonym, wcześniej rozpuszczonym masłem. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i takie ciasto odstawiam na 30 - 40 minut do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy je i dodajemy obrane i niedbale rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.Jeśli trzeba, delikatnie natłuszczamy patelnię, rozgrzewamy ją solidnie i smażymy nieduże placki, z obu stron na złoty kolor.Smacznego!