ßßß Cookit - przepis na Bananowe pancakes

Bananowe pancakes

nazwa

Wykonanie

Lubię pancakes'y. Bo po pierwsze mi smakują. A po drugie uważam, że łatwiej je zrobić niż "nasze", tradycyjne naleśniki. Do niedawna nawet wydawało mi się, że one zawsze się udają, że po prostu nic przy pancakes'ach nie może się nie powieść. Cały mój świat naleśnikowy runął, gdy schrzaniłam pancakes'y z jagodami. Przełknęłam gorzki smak zawodu, przeanalizowałam to i owo i wiem, co zrobiłam źle. A jak przyszedł czas naprawy błędów, skończył się czas jagód. Więc kolejne pancakes'y zrobiłam z bananami. I tyle. Szybki i prosty deser, podwieczorek lub śniadanie.
- 2 - 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 banany
Masło rozpuszczamy w rondelku lub garnku i odstawiamy aby przestygło. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy maślankę z jajkiem i przestudzonym, wcześniej rozpuszczonym masłem. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i takie ciasto odstawiam na 30 - 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy je i dodajemy obrane i niedbale rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.Jeśli trzeba, delikatnie natłuszczamy patelnię, rozgrzewamy ją solidnie i smażymy nieduże placki, z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/bananowe-pancakes.html