Wykonanie
Zastanawiałam się jakiemu ciastu nadać formę jedynki i już miałam piec
biszkopty i składać w jakiś torcik ale przypomniał mi się ten przepis. Ciasto robi się tak szybko jak muffinki, wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi i gotową masę umieścić w formie. Chlebek pieczemy do suchego patyczka a po upieczeniu można polać
polewą czekoladową. Ja jednak posypałam go złotem w proszku.
Źródło z moimi zmianamiSkładniki:55 g
orzechów włoskich230 g
mąki30 g
kakao200 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli2
jajka, lekko roztrzepane113 g niesolonego
masła, rozpuszczonego i ostudzonego3 dojrzałe
banany1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego85 g
czekoladowych groszkówPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Uprażyć
orzechy w piekarniku przez 8-10 minut, kiedy wystygną posiekać. W dużej misce umieścić
mąkę,
kakao,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W drugiej misce rozgnieść
banany dodać
jajka,
masło i ekstrakt
waniliowy. Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać za pomoca silikonowej
łopatki. Dodać
orzechy i
groszki czekoladowe. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka ok.50 min.Smacznego:)