ßßß
składniki:250 g masła2,5 szklanki mąki1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 tabliczki czekolady mlecznej*3 łyżeczki kakao (opcjonalnie)1 jajko1 szklanka cukru1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych (posiekanych)1 szklanka rodzynek (opcjonalnie)* lub czekoladowych groszkówprzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, sól, sodę i nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę. Po otrzymaniu jednolitej, gęstej masy, dodać posiekane orzechy i czekoladę/czekoladowe groszki. Dokładnie wymieszać składniki z ciastem przy pomocy drewnianej łyżki lub ręką. Z otrzymanej masy formować ciastka - najpierw kulkę, którą następnie należy spłaszczyć. Ciastka ułożyć na blasze w jednakowych odstępach (mogą się jeszcze rozlać na boki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Piec ok. 15 minut.
