Wykonanie
Po długim czasie, wreszcie odwiedziła mnie moja kochana
Małpa, z którą nie widziałem się ho ho i jeszcze trochę. Poplotkowaliśmy trochę, powspominaliśmy stare czasy i upiekliśmy ciacha - tanie, łatwe, szybkie w przygotowaniu no i dobre :)

składniki:250 g
masła2,5 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 tabliczki
czekolady mlecznej*3 łyżeczki
kakao (opcjonalnie)1
jajko1 szklanka
cukru1 szklanka
orzechów włoskich lub laskowych (posiekanych)1 szklanka
rodzynek (opcjonalnie)* lub
czekoladowych groszkówprzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać
jajko,
sól,
sodę i nadal ucierając stopniowo dodawać
mąkę. Po otrzymaniu jednolitej, gęstej masy, dodać posiekane
orzechy i czekoladę/czekoladowe
groszki. Dokładnie wymieszać składniki z
ciastem przy pomocy drewnianej łyżki lub ręką. Z otrzymanej masy formować
ciastka - najpierw kulkę, którą następnie należy spłaszczyć.
Ciastka ułożyć na blasze w jednakowych odstępach (mogą się jeszcze rozlać na boki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Piec ok. 15 minut.




