Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 2 kilogramów
imbir 4 łyżek deserowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
kolendra 4 sztuk
anyż gwiazdkowaty 2 sztuk
gałka muszkatołowa 2 sztuk
anyż 2 łyżek stołowych
pieprz grubo zmielony 1 łyżek deserowych
woda 4 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 2 sztuk
dymka 4 sztuk
wino białe wytrawne 1.25 szklanek
cukier 0.5 szklanekWykonanie:
Mieszankę przypraw (oprócz
wywaru i przegotowanej
wody) wymieszać z 4 szklankami
wody w rondlu po czym gotować na dużym ogniu aż pozostanie 1 szklanka płynu. Przecedzić, połączyć z
wywarem i zimną, przegotowaną
wodą po czym zamrozić. Głęboki garnek (o pojemności 6 I) napełnić do połowy
wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać
imbir świeży lub sproszkowany, włożyć
kurczaka, zagotować, przykryć, wyłączyć gaz, odstawić na 20 min. Garnek odkryć,
kurczaka obrócić; doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, przykryć, wyłączyć gaz, pozostawić na 20 min.
Udka kurczaka nakłuć wykałaczką; gdy pokaże się różowy płynu przykryć garnek na dalsze 10 min (nie gotować). Przełożyć
kurczaka na cedzak, wypłukać ze wszystkich stron pod bieżącą zimną
wodą. Płyn, w którym gotowano
kurczaka odstawić. Dwie łyżki
oleju rozgrzać w rondlu, dodać
cebulę dymkę,
czosnek, 4 plasterki
imbiru świeżego lub sproszkowanego,
zieloną kolendrę lub
pietruszkę ze zmieloną
kolendrą, mieszając smażyć 15 sek. Wlać
alkohol i 4 szklanki odstawionego płynu, w którym gotowano
kurczaka, wymieszać z
cukrem i
solą, wlać do dużego głębokiego garnka, dodać zamrożoną
mieszankę przypraw. Zanurzyć
kurczaka, płyn powinien wypełniać również jamę brzuszną, przykryć, wstawić do lodówki na 12 godz. Następnego dnia wyjąć garnek z
kurczakiem, ptaka obrócić, pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce). Godzinę przed podaniem wyjąć
kurczaka,
galaretkę pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stała się płynna.
Kurczaka posmarować
olejem sezamowym, podzielić na małe kawałeczki ("na ząbek"), polać 1 /3 -1 /2 szklanki płynnej
galaretki, przybrać zieloną
pietruszką lub
kolendrą. Proporcje: dla 10 -12 osób, na przystawkęUwagi:
Przyprawy: 2 całe gwiazdki
anyżu lub 1 łyżeczka
anyżu 2 rozłupane
gałki muszkatołowe 2 łyżki
anyżu lub
kopru włoskiego 1 łyżeczka syczuańskiego
pieprzu lub grubo zmielonego
pieprzu 4 szklanki
wody 1 szklanka
wywaru l 1 szklanka przegotowanej; wystudzonej
wodySolanka: 2 łyżki
oleju 4 plasterki świeżego korzenia
imbiru lub 2 łyżeczki
imbiru w proszku 2 rozgniecione ząbki
czosnku 4
cebule dymki 1 1/4 szklanki
wytrawnego białego wina lub 1 szklanki
wódki i 1/2 szklanki
wody 2 gałązki
zielonej kolendry lub zielonej
pietruszki ze szczyptą zmielonej
kolendry 1/2 szklanki
cukruKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: