ßßß Cookit - przepis na Kurczak solony

Kurczak solony

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 2 kilogramów
imbir 4 łyżek deserowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
kolendra 4 sztuk
anyż gwiazdkowaty 2 sztuk
gałka muszkatołowa 2 sztuk
anyż 2 łyżek stołowych
pieprz grubo zmielony 1 łyżek deserowych
woda 4 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 2 sztuk
dymka 4 sztuk
wino białe wytrawne 1.25 szklanek
cukier 0.5 szklanek
Wykonanie:
Mieszankę przypraw (oprócz wywaru i przegotowanej wody) wymieszać z 4 szklankami wody w rondlu po czym gotować na dużym ogniu aż pozostanie 1 szklanka płynu. Przecedzić, połączyć z wywarem i zimną, przegotowaną wodą po czym zamrozić. Głęboki garnek (o pojemności 6 I) napełnić do połowy wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać imbir świeży lub sproszkowany, włożyć kurczaka, zagotować, przykryć, wyłączyć gaz, odstawić na 20 min. Garnek odkryć, kurczaka obrócić; doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, przykryć, wyłączyć gaz, pozostawić na 20 min. Udka kurczaka nakłuć wykałaczką; gdy pokaże się różowy płynu przykryć garnek na dalsze 10 min (nie gotować). Przełożyć kurczaka na cedzak, wypłukać ze wszystkich stron pod bieżącą zimną wodą. Płyn, w którym gotowano kurczaka odstawić. Dwie łyżki oleju rozgrzać w rondlu, dodać cebulę dymkę, czosnek, 4 plasterki imbiru świeżego lub sproszkowanego, zieloną kolendrę lub pietruszkę ze zmieloną kolendrą, mieszając smażyć 15 sek. Wlać alkohol i 4 szklanki odstawionego płynu, w którym gotowano kurczaka, wymieszać z cukrem i solą, wlać do dużego głębokiego garnka, dodać zamrożoną mieszankę przypraw. Zanurzyć kurczaka, płyn powinien wypełniać również jamę brzuszną, przykryć, wstawić do lodówki na 12 godz. Następnego dnia wyjąć garnek z kurczakiem, ptaka obrócić, pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce). Godzinę przed podaniem wyjąć kurczaka, galaretkę pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stała się płynna. Kurczaka posmarować olejem sezamowym, podzielić na małe kawałeczki ("na ząbek"), polać 1 /3 -1 /2 szklanki płynnej galaretki, przybrać zieloną pietruszką lub kolendrą. Proporcje: dla 10 -12 osób, na przystawkę
Uwagi:
Przyprawy: 2 całe gwiazdki anyżu lub 1 łyżeczka anyżu 2 rozłupane gałki muszkatołowe 2 łyżki anyżu lub kopru włoskiego 1 łyżeczka syczuańskiego pieprzu lub grubo zmielonego pieprzu 4 szklanki wody 1 szklanka wywaru l 1 szklanka przegotowanej; wystudzonej wody
Solanka: 2 łyżki oleju 4 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 rozgniecione ząbki czosnku 4 cebule dymki 1 1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub 1 szklanki wódki i 1/2 szklanki wody 2 gałązki zielonej kolendry lub zielonej pietruszki ze szczyptą zmielonej kolendry 1/2 szklanki cukru
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1557/Kurczak-solony