Wykonanie
Mięso:1 kg
łopatki schłodzonej w lodówce
Przyprawy:22 g peklosoli na 1 kg
mięsałyżeczka
cukru (zwykły)
Pieprz – 1 łyżeczka (do smaku),
Kolendra – 6-7 ziarenek (zmielić lub rozbić w moździerzu),
Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
Majeranek – 2 - 3 szczypty,
Kurkuma - szczypta
Kardamon – szczypta,Inne
przyprawy w zależności od upodobania (
imbir,
gałka muszkatołowa itp.)
Woda zimna – 1/4 szklanki.Z
mięsa usunąć błony oraz tłuszcz, pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. Dodać peklosól i mieszać do rozprowadzenia ok. 2-3 min. Dodać
przyprawy, mieszać do rozprowadzenia 2-3 min. Przełożyć
mięso do woreczka foliowego ze struną i pozostawiamy na 3 godziny w temp pokojowej, następnie włożyć
mięso (w woreczku) do lodówki.Peklować
mięso w lodówce przez 3 dni. Raz, dwa raz na dzień ugnieść
mięso "jak ciasto" (zamknięte w worku) przez ok. 5 min.Po
trzech dobach wyjąć
mięso z woreczka i przełożyć do garnka, dolać ok. 0,1-0,15 litra
wody. Mieszać do uzyskania kleistej konsystencji ok. 1 godziny (do mieszania użyć robota kuchennego lub założyć rękawiczki -
sól będzie szczypać w ręce). Ja mieszałam ręcznie jakieś 20 min.W tym czasie osłonkę namoczyć w letniej wodzie ok. 20 ° C, przez ok. 15-20 min. Z wiązać jeden koniec osłonki i napełnić osłonkę
mięsem starając się pozbyć powietrza. Drugą stronę osłonki skręcić i związać.Ja użyłam
szynkowara wyłożonego workiem ze struną, w który włożyłam
mięso. Zamknęłam strunę i
szynkowar.Do naczynia z zimną
wodą włożyć napełnioną osłonkę i podgrzewać do uzyskania temperatury
wody ok. 75-80 ° C . Od momentu uzyskania tej temperatury gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę.Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna
wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną
wodę. Przełożyć
kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.Dla tych co nie mają
szynkowara, ani osłonek barierowych polecam 2 domowe sposoby:Najtańszy
szynkowar dla każdego, pomysłu StrasznegoZamiast
szynkowarki...Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane:
Wędliny domowe