ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa

Kiełbasa

nazwa

Wykonanie

Mięso:
1 kg łopatki schłodzonej w lodówce
Przyprawy:
22 g peklosoli na 1 kg mięsa
łyżeczka cukru (zwykły)
Pieprz – 1 łyżeczka (do smaku),
Kolendra – 6-7 ziarenek (zmielić lub rozbić w moździerzu),
Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
Majeranek – 2 - 3 szczypty,
Kurkuma - szczypta
Kardamon – szczypta,
Inne przyprawy w zależności od upodobania (imbir, gałka muszkatołowa itp.)
Woda zimna – 1/4 szklanki.
Z mięsa usunąć błony oraz tłuszcz, pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. Dodać peklosól i mieszać do rozprowadzenia ok. 2-3 min. Dodać przyprawy, mieszać do rozprowadzenia 2-3 min. Przełożyć mięso do woreczka foliowego ze struną i pozostawiamy na 3 godziny w temp pokojowej, następnie włożyć mięso (w woreczku) do lodówki.
Peklować mięso w lodówce przez 3 dni. Raz, dwa raz na dzień ugnieść mięso "jak ciasto" (zamknięte w worku) przez ok. 5 min.
Po trzech dobach wyjąć mięso z woreczka i przełożyć do garnka, dolać ok. 0,1-0,15 litra wody. Mieszać do uzyskania kleistej konsystencji ok. 1 godziny (do mieszania użyć robota kuchennego lub założyć rękawiczki - sól będzie szczypać w ręce). Ja mieszałam ręcznie jakieś 20 min.
W tym czasie osłonkę namoczyć w letniej wodzie ok. 20 ° C, przez ok. 15-20 min. Z wiązać jeden koniec osłonki i napełnić osłonkę mięsem starając się pozbyć powietrza. Drugą stronę osłonki skręcić i związać.
Ja użyłam szynkowara wyłożonego workiem ze struną, w który włożyłam mięso. Zamknęłam strunę i szynkowar.
Do naczynia z zimną wodą włożyć napełnioną osłonkę i podgrzewać do uzyskania temperatury wody ok. 75-80 ° C . Od momentu uzyskania tej temperatury gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę.
Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną wodę. Przełożyć kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.
Dla tych co nie mają szynkowara, ani osłonek barierowych polecam 2 domowe sposoby:
Najtańszy szynkowar dla każdego, pomysłu Strasznego
Zamiast szynkowarki...
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Wędliny domowe
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/01/kiebasa.html