ßßß Cookit - przepis na Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

nazwa

Wykonanie

Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze, bo inaczej będą za słone lub niedosolone. Podaję sprawdzony przepis peklowania. Wędliny są naprawdę pyszne. Przy wędzeniu, zapach drzewa jabłoni, leszczyny i dębu wszystko razem tworzy niesamowity smak wędzonek.
Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe.
SKŁADNIKI
Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro.
Mięso:
6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później)
Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę:
2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej
300 g peklosoli
20 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
5 sztuk liści laurowych
5 ząbków czosnku
3 g. cukru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka majeranku
WYKONANIE
Mięso do peklowania trzymamy w lodówce . Przed peklowaniem dobrze płuczemy pod zimną wodą.
Układamy w naczyniu.
Z 2,5 litra wody odlewamy pół litra, resztę studzimy. W tej odlanej ciepłej wodzie rozpuszczamy wszystkie składniki solanki. Dobrze mieszamy,żeby peklosól się rozpuściła.
Ostudzoną wlewamy do reszty wody mieszamy i zalewamy solanką mięso.
Przyciskamy,żeby mięso było w wodzie.
Odstawiam w zimne miejsce.
Odstawiamy na 3 dni.
Raz na dobę wyjmujemy mięso ,zmieniamy położenie.
Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna.
Nie nastrzykujemy mięsa solanką. Bez tego jest bardzo dobra.
Przed wędzeniem wyjmujemy mięso z wody. Obsuszamy na papierowym ręczniku.
Mięso gotowe do wędzenia.
Jak przygotować boczek do wędzenia:
Boczek nie musimy peklować na mokro. Wystarczy na dobę przed wędzeniem, natrzeć boczek solą,
rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po upływie doby, przed wędzeniem, boczki opłukać ciepłą wodą. Gotowe.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/03/wedzone-swojskie-wedliny-wiem-co-jem.html