ßßß


Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe.SKŁADNIKIPotrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro.Mięso:6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później)Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę:2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej300 g peklosoli20 ziaren pieprzu15 ziaren ziela angielskiego5 sztuk liści laurowych5 ząbków czosnku3 g. cukru1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka majerankuWYKONANIEMięso do peklowania trzymamy w lodówce . Przed peklowaniem dobrze płuczemy pod zimną wodą.Układamy w naczyniu.Z 2,5 litra wody odlewamy pół litra, resztę studzimy. W tej odlanej ciepłej wodzie rozpuszczamy wszystkie składniki solanki. Dobrze mieszamy,żeby peklosól się rozpuściła.Ostudzoną wlewamy do reszty wody mieszamy i zalewamy solanką mięso.Przyciskamy,żeby mięso było w wodzie.Odstawiam w zimne miejsce.Odstawiamy na 3 dni.Raz na dobę wyjmujemy mięso ,zmieniamy położenie.Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna.Nie nastrzykujemy mięsa solanką. Bez tego jest bardzo dobra.Przed wędzeniem wyjmujemy mięso z wody. Obsuszamy na papierowym ręczniku.Mięso gotowe do wędzenia.Jak przygotować boczek do wędzenia:Boczek nie musimy peklować na mokro. Wystarczy na dobę przed wędzeniem, natrzeć boczek solą,rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po upływie doby, przed wędzeniem, boczki opłukać ciepłą wodą. Gotowe.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.