Wykonanie
Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie
wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze, bo inaczej będą za słone lub niedosolone. Podaję sprawdzony przepis peklowania.
Wędliny są naprawdę pyszne. Przy wędzeniu, zapach drzewa jabłoni, leszczyny i dębu wszystko razem tworzy niesamowity smak wędzonek.
Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe.SKŁADNIKIPotrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować
mięso na mokro.
Mięso:6 kg rożnego
mięsa typu :
szynka,
schab, słodka
polędwica ( bez
boczku, jak zrobić
boczek podam później)Na taką ilość
mięsa przygotowujemy następującą solankę:2, 5 litra
wody przegotowanej, ostudzonej300 g peklosoli20 ziaren
pieprzu15 ziaren
ziela angielskiego5 sztuk
liści laurowych5 ząbków
czosnku3 g.
cukru1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
majerankuWYKONANIE
Mięso do peklowania trzymamy w lodówce . Przed peklowaniem dobrze płuczemy pod zimną
wodą.Układamy w naczyniu.Z 2,5 litra
wody odlewamy pół litra, resztę studzimy. W tej odlanej ciepłej wodzie rozpuszczamy wszystkie składniki solanki. Dobrze mieszamy,żeby peklosól się rozpuściła.Ostudzoną wlewamy do reszty
wody mieszamy i zalewamy solanką
mięso.Przyciskamy,żeby
mięso było w wodzie.Odstawiam w zimne miejsce.Odstawiamy na 3 dni.Raz na dobę wyjmujemy
mięso ,zmieniamy położenie.Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna.Nie nastrzykujemy
mięsa solanką. Bez tego jest bardzo dobra.Przed wędzeniem wyjmujemy
mięso z
wody. Obsuszamy na papierowym ręczniku.
Mięso gotowe do wędzenia.Jak przygotować
boczek do wędzenia:
Boczek nie musimy peklować na mokro. Wystarczy na dobę przed wędzeniem, natrzeć
boczek solą,
rozmarynem,
majerankiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Po upływie doby, przed wędzeniem,
boczki opłukać ciepłą
wodą. Gotowe.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.