Wykonanie
« Powrót  
![](/Data/Images/ksiazka-kucharska.pl\przepis_slash_7223_slash_Kurczak-po-mesku/l/1910360059.jpg)
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
czosnek 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
jagody jałowca według uznania
tymianek 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
natka pietruszki według uznania
oliwa 0,5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
białe pieczywo - kromki 10 - 12 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowychWykonanie:Umytego
kurczaka moczyć 20 min w lodowatej wodzie z
solą, osuszyć, natrzeć
oliwą,
solą i przyprawami. Do wnętrza
tuszki włożyć kilka
jagód jałowca i
liść laurowy. Dobrze posolić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać nieobrane ząbki
czosnku i kilka gałązek
pietruszki i pozostałą
oliwę. Piec ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, co jakiś czas skrapiając
mięso wytworzonym sosem. kromki
chleba zrumienić z obu stron na
oliwie. Ząbki
czosnku obrać z łupinek ( upieczone mają lekko
orzechowy smak) i rozsmarować na gorących grzankach. Upieczonego
kurczaka podzielić na porcje i razem z grzankami ułożyć na półmisku. Podawać z
cykorią lub surówką z
kapusty pekińskiej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: