ßßß Cookit - przepis na Rosół

Rosół

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Rosół
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 120
(z pieczeniem / smażeniem): 6 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe (pręga)według uznania
cielęcina według uznania
kurczak według uznania
włoszczyzna bez kapusty według uznania
natka pietruszki 2 gałązki
tymianek 2 gałązki
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
W klasycznej wersji rosół przyrządzamy z mięsa wołowego, lekko przerośniętego tłuszczem i z kością (np. pręga). Można tez dołożyć kawałek cielęciny i kurczaka, ew. ugotować rosół jedynie z kury, będzie wtedy delikatniejszy.
Na kilogram mięsa wystarczy 2/3 porcji włoszczyzny. Raczej zrezygnować z kapusty, ponieważ zaostrza mocno smak rosołu. Oczyszczone warzywa związać nicią razem z gałązkami świeżych ziół i włożyć do garnka (aby nie mieć później kłopotu z wyłowieniem warzyw z gotowego już wywaru). Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Można też dorzucić 2-3 suszone grzybki.
Składniki zawsze zalewamy zimną wodą i po zawrzeniu trzymamy na bardzo małym ogniu, rosół powinien tylko "mrugać". Płyn musi zawsze pokrywać mięso. Gdy się wygotuje, uzupełniamy wodę. Dolewamy zimnej, szybko całość zagotowujemy i znów maksymalnie przykręcamy ogień. Gotową zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można też przyprawą warzywną.
Tradycyjnie do rosołu podajemy makaron nitki. Niektórzy zupę tę jadają wyłącznie z lanym ciastem lub ryżem. Inni wolą kaszę manną (gotuje się ja na pół gęsto, rozsmarowuje na talerzu, a gdy zastygnie, kroi w kostkę), jeszcze inni - kluseczki z wątróbki, którą ucieramy z masłem i łączymy z pianą oraz tartą bułką. Z masy tej nakładamy łyżeczką na wrzątek owalne "łódeczki".
Uwagi:
Tymianek można zastąpić majerankiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10564/Rosol