Wykonanie
« Powrót  Rosół
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 120(z pieczeniem / smażeniem): 6 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe (pręga)według uznania
cielęcina według uznania
kurczak według uznania
włoszczyzna bez
kapusty według uznania
natka pietruszki 2 gałązki
tymianek 2 gałązki
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:W klasycznej wersji rosół przyrządzamy z
mięsa wołowego, lekko przerośniętego tłuszczem i z kością (np. pręga). Można tez dołożyć kawałek
cielęciny i
kurczaka, ew. ugotować rosół jedynie z
kury, będzie wtedy delikatniejszy.Na kilogram
mięsa wystarczy 2/3 porcji
włoszczyzny. Raczej zrezygnować z
kapusty, ponieważ zaostrza mocno smak rosołu. Oczyszczone warzywa związać nicią razem z gałązkami świeżych
ziół i włożyć do garnka (aby nie
mieć później kłopotu z wyłowieniem warzyw z gotowego już
wywaru). Dodać
listki laurowe,
ziele angielskie oraz
pieprz. Można też dorzucić 2-3
suszone grzybki.Składniki zawsze zalewamy zimną
wodą i po zawrzeniu trzymamy na bardzo małym ogniu, rosół powinien tylko "mrugać". Płyn musi zawsze pokrywać
mięso. Gdy się wygotuje, uzupełniamy
wodę. Dolewamy zimnej, szybko całość zagotowujemy i znów maksymalnie przykręcamy ogień. Gotową zupę doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Można też przyprawą warzywną.Tradycyjnie do rosołu podajemy
makaron nitki. Niektórzy zupę tę jadają wyłącznie z lanym
ciastem lub
ryżem. Inni wolą
kaszę manną (gotuje się ja na pół gęsto, rozsmarowuje na talerzu, a gdy zastygnie, kroi w kostkę), jeszcze inni - kluseczki z
wątróbki, którą ucieramy z
masłem i łączymy z pianą oraz
tartą bułką. Z masy tej nakładamy łyżeczką na wrzątek owalne "łódeczki".Uwagi:
Tymianek można zastąpić
majerankiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: