ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z „Jasiem”

Barszcz czerwony z „Jasiem”

nazwa

Wykonanie

Na sobotniej parapetówce gościł także mój barszczyk czerwony. Kolejny przepis zaczerpnięty z kuchni mojej mamy.
Składniki:
antrykot/rostbef wołowy
włoszczyzna
1,5 kg buraków
0 , 5 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Krakus
2 ząbki czosnku
ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, sól, majeranek
Przyrządzamy bulion wołowy:
1. Zagotowujemy mięso i szumujemy.
2. Dodajemy warzywa i przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i gotujemy około 1,5h.
W drugim garnku gotujemy buraki z dwoma ząbkami czosnku także przez około 40 minut.
Zawartość dwóch garnków przecedzamy do trzeciego, dolewamy koncentrat barszczu i łyżkę majeranku. Zagotowujemy i możemy podawać.
Fasolkę „Jaś” musimy wcześniej namoczyć przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotuje się ją około 1,5 h.
Można jeść barszczyk z fasolką/uszkami lub popijać z kubeczka np. razem z pasztecikami lub krokietami.
Ugotowane buraki możemy zetrzeć, zamrozić i wykorzystać w sałatce do obiadu
Przepis dołączam do akcji „Przedwiośnie… i jaka zupa? II edycja”
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/03/07/barszcz-czerwony-z-jasiem