ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie

Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Pamiętacie wigilijny zakwas buraczany ? Dojrzał i nabrał smaku. Wczoraj rano zlałam go do butelek, jedną z 3 , 330 ml podarowałam sąsiadce, Pani Krysi, była bardzo zadowolona. Myślę, że Wy też będziecie, możecie użyć też kwasu z gotowania kapusty z grzybami do np. uszek czy pierogów . Przy okazji macie tu też linki do dodatków do barszczu. Zapewniam, że będziecie tęsknić do takiego barszczu przez cały rok.
gotowy zakwas buraczany
Składniki:
kilogram buraków*
pęczek włoszczyzny bez kapusty
garstka suszonych grzybów leśnych
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, cukier
sok z cytryny lub ocet ewentualnie
1 szklanka do 1 1/2 szklanki zakwasu
2 ząbki czosnku
1-2 łyżek majeranku
* możemy zastąpić butelką zagęszczonego 100% soku buraczanego
Przygotowanie:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia, można to zrobić dzień wcześniej. Po czym ugotować do miękkości. Grzyby można wykorzystać do nadziania pierogów lub uszek.
Włoszczyznę i buraki, umyć, obrać i pokroić. zalać 2 litrami zimnej wody i wraz z przyprawami oraz łyżeczką soli gotować na wolnym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny a warzywa miękkie można go wyłączyć. Trwa to ok godziny.
Połączyć go z wywarem z grzybów.
Dodać zakwas, podgrzać ale nie gotować.
Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem*. Przecedzić i dodać majeranek.
Czosnek wycisnąć przez praskę do barszczu, odczekać 20 minut po czym przecedzić całość.
Powiązane notki:
Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/20/tradycyjny-barszcz-czerwony-wigilijny-na-zakwasie