ßßß
gotowy zakwas buraczanySkładniki:kilogram buraków*pęczek włoszczyzny bez kapustygarstka suszonych grzybów leśnych5 ziaren pieprzu5 ziaren ziela angielskiego3 liście laurowesól, cukiersok z cytryny lub ocet ewentualnie1 szklanka do 1 1/2 szklanki zakwasu2 ząbki czosnku1-2 łyżek majeranku* możemy zastąpić butelką zagęszczonego 100% soku buraczanegoPrzygotowanie:Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia, można to zrobić dzień wcześniej. Po czym ugotować do miękkości. Grzyby można wykorzystać do nadziania pierogów lub uszek.Włoszczyznę i buraki, umyć, obrać i pokroić. zalać 2 litrami zimnej wody i wraz z przyprawami oraz łyżeczką soli gotować na wolnym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny a warzywa miękkie można go wyłączyć. Trwa to ok godziny.Połączyć go z wywarem z grzybów.Dodać zakwas, podgrzać ale nie gotować.Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem*. Przecedzić i dodać majeranek.Czosnek wycisnąć przez praskę do barszczu, odczekać 20 minut po czym przecedzić całość.Powiązane notki:Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychDomowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnyA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyUszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu