Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Pamiętacie wigilijny zakwas buraczany ? Dojrzał i nabrał smaku. Wczoraj rano zlałam go do butelek, jedną z 3 , 330 ml podarowałam sąsiadce, Pani Krysi, była bardzo zadowolona. Myślę, że Wy też będziecie, możecie użyć też kwasu z gotowania
kapusty z
grzybami do np. uszek czy pierogów . Przy okazji macie tu też
linki do dodatków do barszczu. Zapewniam, że będziecie tęsknić do takiego barszczu przez cały rok.
gotowy zakwas buraczanySkładniki:kilogram
buraków*pęczek
włoszczyzny bez
kapustygarstka
suszonych grzybów leśnych5 ziaren
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego3
liście laurowesól,
cukiersok z cytryny lub
ocet ewentualnie1 szklanka do 1 1/2 szklanki zakwasu2 ząbki
czosnku1-2 łyżek
majeranku* możemy zastąpić butelką zagęszczonego 100% soku buraczanegoPrzygotowanie:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia, można to zrobić dzień wcześniej. Po czym ugotować do miękkości.
Grzyby można wykorzystać do nadziania pierogów lub uszek.
Włoszczyznę i
buraki, umyć, obrać i pokroić. zalać 2 litrami zimnej
wody i wraz z
przyprawami oraz łyżeczką
soli gotować na wolnym ogniu, aż
wywar stanie się esencjonalny a warzywa miękkie można go wyłączyć. Trwa to ok godziny.Połączyć go z
wywarem z
grzybów.Dodać zakwas, podgrzać ale nie gotować.Doprawić
solą,
pieprzem,
czosnkiem*. Przecedzić i dodać
majeranek.
Czosnek wycisnąć przez praskę do barszczu, odczekać 20 minut po czym przecedzić całość.Powiązane notki:Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychDomowy wyrób : Zakwas /
kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnyA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyUszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)Świąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczu