ßßß
Skład:2kg buraków3 litry wodyobrana włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, kawałek kapusty)3 obrane ząbki czosnku5 ziaren pieprzu5 ziaren ziela angielskiego3 liście laurowe7 suszonych grzybów1 łyżka majeranku (lubię dużo)2 łyżki octucukier, sól, pieprz do smakuA jak to robimy:1. Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć około pół godziny.2. Buraki obrać, włożyć do garnka razem z włoszczyzną, czosnkiem, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim, majerankiem i octem. Zagotować.3. Grzyby zagotować w wodzie w której się moczyły (około 30 minut).4. Do gotującego się barszczu dodać grzyby. Gotować aż warzywa będą miękkie, czyli kolejne 30 minut.5. Zdjąć z gazu, doprawić solą, pieprzem i cukrem (ja dodaje około łyżki). Zostawić na noc w chłodnym miejscu.6. Rano przecedzić barszcz przez sito, zagrzać, ale nie gotować bo straci kolor. Jeśli nie będzie zbyt "buraczany" wystarczy dodać kilka kropel cytryny i kolor powróci.
Słodkich snówH.