Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso mielone z
indyka 500 gramów
marchewka 500 gramów
bułka tarta 200 gramów
morele suszone 10 sztuk
czosnek 3 ząbki
mięta 0,5 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczekpiniola 3 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
jajka 1 sztuk
mąka 100 gramów
olej 6 łyżek stołowych
limonka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
marchewki gotować w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Osączyć, 2 odłożyć, a resztę przepuścić przez praskę i wymieszać z mielonym
mięsem. Dodać rozdrobniony
czosnek oraz posiekane listki
natki i
mięty, wymieszać. Dodać pokrojone
morele,
bułkę tartą, piniole,
jajko oraz
paprykę. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Wyrobić na gładką lekko kleista masę. Wilgotnymi dłońmi uformować małe wałeczki. Obtoczyć je w
mące, włożyć na gorący
olej i smażyć na średnim ogniu 8 minut ze wszystkich stron.Wyszorowana
limonkę pokroić w plastry i na koniec smażenia włożyć na patelnię z kotlecikami. Pozostałe
marchewki pokroić w cienkie paski i razem z plastrami
limonki ułożyć dekoracyjnie na talerzu, dodać kotleciki. Podawać na ciepło lub na zimno.Uwagi:Piniole można zastąpić
sezamem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: