ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomięso mielone z indyka 500 gramówmarchewka 500 gramówbułka tarta 200 gramówmorele suszone 10 sztukczosnek 3 ząbkimięta 0,5 pęczeknatka pietruszki 0,5 pęczekpiniola 3 łyżek stołowychpapryka mielona słodka 1 łyżek deserowychjajka 1 sztukmąka 100 gramówolej 6 łyżek stołowychlimonka 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone marchewki gotować w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Osączyć, 2 odłożyć, a resztę przepuścić przez praskę i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać rozdrobniony czosnek oraz posiekane listki natki i mięty, wymieszać. Dodać pokrojone morele, bułkę tartą, piniole, jajko oraz paprykę. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Wyrobić na gładką lekko kleista masę. Wilgotnymi dłońmi uformować małe wałeczki. Obtoczyć je w mące, włożyć na gorący olej i smażyć na średnim ogniu 8 minut ze wszystkich stron.Wyszorowana limonkę pokroić w plastry i na koniec smażenia włożyć na patelnię z kotlecikami. Pozostałe marchewki pokroić w cienkie paski i razem z plastrami limonki ułożyć dekoracyjnie na talerzu, dodać kotleciki. Podawać na ciepło lub na zimno.Uwagi:Piniole można zastąpić sezamem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: