ßßß
Składniki :400g mielonego mięsa drobiowego2 jajka1 łyżeczka masła1-2 łyżki mąki1 ząbek czosnkubułka tartaduża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)szczypta ostrej paprykisól, pieprzolej do smażenia
Przygotowanie :Mięso przełożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i ostrą paprykę, wszystko dokładnie wymieszać.Jedno jajko rozdzielić - żółtko utrzeć z masłem, a białko ubić na pianę, następnie delikatnie je połączyć i dodać do mięsa, razem z niewielką ilością bułki tartej, tylko tyle, aby mięso nie było zbyt rzadkie i aby dało się formować kotlety. Z dobrze wyrobionego mięsa formować średniej wielkości kotlety i układać je na desce.W 3 głębokich talerzach przygotować mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko do panierowania.Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą złociste i upieczone w środku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami.
Smacznego !