Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 1 szklanek
margaryna 1 kostek
żółtka 3 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
ser biały - mielony 1 kilogramów
masło 150 gramów
żółtka 3 sztuk
białka 6 sztuk
kasza manna 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
gruszki 3 sztuk
bakalie 1 szklanek
aromat waniliowy według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z
margaryną, dodać
żółtka(3), szklankę
cukru, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię i na 30 min wstawić do zamrażalnika.Zaparzone
rodzynki osączyć i osuszyć.
Masło utrzeć na puszystą masę. Z
żółtek(3) i połowy
cukru utrzeć kogel-
mogel. dodać go do
zmielonego sera, wsypać
kaszę,
mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać pianę ubitą z
białek z dodatkiem reszty
cukru,
bakalie, aromat i delikatnie wymieszać. Na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia zetrzeć jedną porcję schłodzonego ciasta, równomiernie rozłożyć, przykryć połową masy serowej, a na niej w odstępach ułożyć pokrojone na ćwiartki
owoce i przykryć je pozostałym
serem. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec 0k. 60 min w 190 stopniach.Uwagi:
Bakalie:
rodzynki,
orzechy lub
migdały,
skórka pomarańczowa.
Gruszki można zastąpić
brzoskwiniami z puszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: