ßßß
Ciasto300 g mąki150 g masła lub margaryny(zawsze robię z masła)150 g cukru2 żłótka2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa500 g twarogu( dałam 400 g serka kremowego i 100 g polskiego twarogu)200 g cukru pudru100 g masła2 żółtka4 białka2 łyżki mąki ziemniaczanejrodzynki, skórka pomarańczowaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, znowu zagniatamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Mielimy twaróg. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, po łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy z bakaliami (można ominąć) i pianą z białek. Do formy(niezbyt dużej) ścieramy na tarce po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylewamy masę serową, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temp 180 st i pieczemy około godziny, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.Przepis pochodzi z Przepisów Czytelników, Biblioteczki Poradnika Domowego.