Wykonanie
Pleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z
makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół.
Ciasto:3 szklanki
mąki250 g
masła (lub
margaryny)5
żółtek4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaopuszka masy makowej HelioZ podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy
kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce ok godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę
makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na
mak).
Beza:5
białek1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukruBiałka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę dodajemy
mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor.