Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
margaryna 120 gramów
cukier 0,75 szklanek
serek homogenizowany 500 gramów
rodzynki według uznania
orzechy włoskie według uznania
galaretka owocowa 1 sztuk
brzoskwinie konserwowe według uznaniawiórki
czekoladowe według uznaniaWykonanie:
Brzoskwinie osączyć z soku.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale użyć połowę przewidzianej w przepisie ilości
wody (część
wody można zastąpić
sokiem z brzoskwiń), ostudzić.
Mleko zagotować z
cukrem waniliowym, lekko ostudzić, dodać
żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Do rondelka włożyć
margarynę,
jajka i
cukier, postawić na bardzo małym gazie na płytce, mieszając, rozpuścić i połączyć te składniki. Masa musi być gorąca, ale nie za bardzo, żeby
jajka zbytnio się nie ścięły. Ostudzić, dodać
serek, wlać
mleko z rozpuszczona
żelatyną, dodać wymoczone, osączone
rodzynki i posiekane
orzechy. Przelać do tortownicy i schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Na wierzchu ułożyć
owoce i zalać tężejąca
galaretką. Przed podaniem posypać sernik wiórkami czekoladowymi lub udekorować kulkami
bitej śmietany oraz
rodzynkami.Uwagi:
Brzoskwinie można zastąpić
ananasami, a wiórki
czekoladowe bita śmietaną.Jeśli jedna
galaretka nie pokryje
owoców, zalać je drugą, ale dopiero, gdy poprzednia lekko się zetnie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: