ßßß
Dziś coś dla najmłodszego członka rodziny. Domowe, kruche ciasteczka z orzechami i rodzynkami, które Wy możecie zastąpić np. żurawiną.Dla mnie zdecydowaną ich zaletą jest to, że nawet po kilku dniach od zrobienia, nadal są chrupiące i kruche, a nawet powiedziałabym, że z dnia na dzień zyskują na smaku.Składniki:– 2,5 szklanki mąki– kostka margaryny– 3/4 szklanki cukru– łyżka mleka– po 200g orzechów włoskich i rodzynek– 100g czekoladyPrzygotowanie:* Przygotowanie ciastek zaczynamy od utarcia masła z cukrem na puszystą masę. Gdy już taką mamy, dodajemy stopniowo mąkę, dalej mieszając. Dodajemy łyżkę mleka, aby bardziej scalić składniki.* Obieramy orzechy i siekamy je na małe kawałeczki, czekoladę kruszymy również na mniejsze kawałki, ale nie za drobne.* Rodzynki, orzechy i czekoladę mieszamy z ciastem do połączenia się wszystkich składników.* Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i włączamy piekarnik na 200 st. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, ja swoje kulki-ciastka wkładam do lodówki, by się schłodziły, ale nie jest to jakiś wymóg konieczny.* Kiedy piekarnik osiągnie swoją temperaturę, wkładamy nasze kulki zachowując odstępy, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozleją.* Pieczemy około 25 min. aż się ładnie zarumienią, pilnując oczywiście by się nie przypaliły.Po upieczeniu studzimy żeby były chrupiące :)
Kategorie: