Wykonanie
Dziś coś dla najmłodszego członka rodziny. Domowe, kruche
ciasteczka z
orzechami i
rodzynkami, które Wy możecie zastąpić np.
żurawiną.Dla mnie zdecydowaną ich zaletą jest to, że nawet po kilku dniach od zrobienia, nadal są chrupiące i kruche, a nawet powiedziałabym, że z dnia na dzień zyskują na smaku.Składniki:– 2,5 szklanki
mąki– kostka
margaryny– 3/4 szklanki
cukru– łyżka
mleka– po 200g
orzechów włoskich i
rodzynek– 100g
czekoladyPrzygotowanie:* Przygotowanie
ciastek zaczynamy od utarcia
masła z
cukrem na puszystą masę. Gdy już taką mamy, dodajemy stopniowo
mąkę, dalej mieszając. Dodajemy łyżkę
mleka, aby bardziej scalić składniki.* Obieramy
orzechy i siekamy je na małe kawałeczki,
czekoladę kruszymy również na mniejsze kawałki, ale nie za drobne.*
Rodzynki,
orzechy i
czekoladę mieszamy z
ciastem do połączenia się wszystkich składników.* Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i włączamy piekarnik na 200 st. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, ja swoje kulki-
ciastka wkładam do lodówki, by się schłodziły, ale nie jest to jakiś wymóg konieczny.* Kiedy piekarnik osiągnie swoją temperaturę, wkładamy nasze kulki zachowując odstępy, bo podczas pieczenia
ciasteczka się rozleją.* Pieczemy około 25 min. aż się ładnie zarumienią, pilnując oczywiście by się nie przypaliły.Po upieczeniu studzimy żeby były chrupiące :)
Kategorie: