Wykonanie

Zaszaleliśmy z mężem i moją siostrą;) możecie zobaczyć tego efekty...bardzo dawno nie
jadłam sernika na zimno...smaki dzieciństwa... Nie powinna, ale co tam chociaż jeden kawałek zjadłam;D Pozdrawiam ciepło;)Składniki na tradycyjny sernik:

30 dag
białego sera, który mieliny 2-krotnie lub gotowy
ser do sernika2
żółtka0,5kostki
margaryny1
cukier waniliowy1 szkl. gorącego
mleka1 szkl.
cukru2 łyżki
żelatyny1
galaretka do wyboru
owoce jeśli chcemy np.
brzoskwinierodzynki wedle uznaniaMoja opcja:Możemy porcję podzielić na pół i tak jak ja do jednej porcji dodać 1 łyżkę
kakao.

Przygotowanie:I
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i troszkę podgrzewamy.II
Żółtka,
cukier i
margarynę ucieramy.III Następnie dodajemy
zmielony ser, przestudzone
mleko i
żelatynę.IV Jeśli chcemy dokładamy
rodzynek.V Wykładamy masę w tortownicy (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem) następnie jeśli chcemy układamy na niej
owoce i zalewamy tężejącą
galaretką. Chowamy do lodówki aż całkowicie stężeje.W mojej wersji:Gotową masę dzieli na pół. Do jednej porcji dodajemy
kakao. Wylewamy pierwszą część,gdy zastygnie wylewamy drugą
kakaową. Gdy ta także zastygnie układamy
owoce i wylewamy lekko ściągająca się
galaretkę i chowamy do lodówki