ßßß
Zaszaleliśmy z mężem i moją siostrą;) możecie zobaczyć tego efekty...bardzo dawno nie jadłam sernika na zimno...smaki dzieciństwa... Nie powinna, ale co tam chociaż jeden kawałek zjadłam;D Pozdrawiam ciepło;)Składniki na tradycyjny sernik:
30 dag białego sera, który mieliny 2-krotnie lub gotowy ser do sernika2 żółtka0,5kostki margaryny1 cukier waniliowy1 szkl. gorącego mleka1 szkl. cukru2 łyżki żelatyny1 galaretka do wyboruowoce jeśli chcemy np. brzoskwinierodzynki wedle uznaniaMoja opcja:Możemy porcję podzielić na pół i tak jak ja do jednej porcji dodać 1 łyżkę kakao.
Przygotowanie:I Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i troszkę podgrzewamy.II Żółtka,cukier i margarynę ucieramy.III Następnie dodajemy zmielony ser, przestudzone mleko i żelatynę.IV Jeśli chcemy dokładamy rodzynek.V Wykładamy masę w tortownicy (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem) następnie jeśli chcemy układamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki aż całkowicie stężeje.W mojej wersji:Gotową masę dzieli na pół. Do jednej porcji dodajemy kakao. Wylewamy pierwszą część,gdy zastygnie wylewamy drugą kakaową. Gdy ta także zastygnie układamy owoce i wylewamy lekko ściągająca się galaretkę i chowamy do lodówki