Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 3 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 12 dekagramów
żółtko 3 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
sól według uznania
mleko 1 szklanektłuszcz według uznania
lukier rumowy lub
arakowy według uznania
mak biały 2 szklanek
cukier 2 szklanek
śmietana słodka kremówka 1 szklanek
wanilia laska 0.5 sztuk
skórka pomarańczowa smażona 3 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
daktyle siekane 3 łyżek stołowych
drożdże 3 dekagramówWykonanie:Na początek łączymy
mąkę z
żółtkami,
drożdżami,
solą,
cukrem pudrem oraz ze skórką startą z
cytryny.Składniki te dobrze mieszamy a następnie podlewamy ciepłym
mlekiem i nadal mieszając wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto wydaje sie być już wyrobione dodajemy roztopiony letni tłuszczyk i mieszamy tak aby wszystko się połączyło.Nastepnie tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Farsz:
mak wstawiamy na ogień wcześniej oczywiście zalewając go
wodą w ilości około 1 litra na 30 minut.Pokrojoną
wanilię gotujemy wraz ze
smietana przez 8 minut na najmniejszym ogniu i odstawiamy.
Mak po ugotowaniu odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie. Po tych czynnościach
mak wkładamy do rądla dodajemy do niego
masło i
cukier i wszystko lekko przesmażamy na małym ogniu.Nastepnie dodajemy ugotowaną
śmietane i dobrze mieszając podsmażamy wszytsko razem do momentu aż uznamy że masa ma odpowiednia konsystencję. Dalej do ciepłej jeszcze masy dosypujemy
bakalie i jeśli zachodzi taka potrzeba masę przyprawiamy.Następnie wracamy do ciasta które w tej chwili powinno byc juz dwa
razy większe od momentu wyrobienia go.Ciasto wałkujemy na płaski okrągły placek i kroimy całość po przekątnek jak pizzę przez co powstaja małe półtrójkąty.Na owe kawałki nakładamy masę
makową i zwijamy od grubszej części trójkąta do cieńkiej .Rogi rogalika zawijamy ku sobie tworząc półksiężyce i układamy w sporych odstepach na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Odstawiamy tak przygotowaną blachę w ciepłe miejsce a gdy rogaliki wyrosną smarujemy je
jajkiem rozmieszanym z
wodą i od razu po tej czynności wkładamy je do piekarnika na okolo 30 minut ustawiając temperaturę 160 stopni.Upieczone rogaliki smarujemy lukrem.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-23Uwielbiam:)Autor: EwelosaData: 2008-12-11Ale ja się nasłuchałam samych pochwał tych
rogali - ale jakoś nie
mogę się zebrać, żeby je zrobić. Tak więc może się wprosze na jednego :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: