ßßß Cookit - przepis na Rogaliki marcińskie z farszem makowym.

Rogaliki marcińskie z farszem makowym.

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 18
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 3 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 12 dekagramów
żółtko 3 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
sól według uznania
mleko 1 szklanek
tłuszcz według uznania
lukier rumowy lub arakowy według uznania
mak biały 2 szklanek
cukier 2 szklanek
śmietana słodka kremówka 1 szklanek
wanilia laska 0.5 sztuk
skórka pomarańczowa smażona 3 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
daktyle siekane 3 łyżek stołowych
drożdże 3 dekagramów
Wykonanie:
Na początek łączymy mąkę z żółtkami, drożdżami, solą, cukrem pudrem oraz ze skórką startą z cytryny.
Składniki te dobrze mieszamy a następnie podlewamy ciepłym mlekiem i nadal mieszając wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto wydaje sie być już wyrobione dodajemy roztopiony letni tłuszczyk i mieszamy tak aby wszystko się połączyło.Nastepnie tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:mak wstawiamy na ogień wcześniej oczywiście zalewając go wodą w ilości około 1 litra na 30 minut.
Pokrojoną wanilię gotujemy wraz ze smietana przez 8 minut na najmniejszym ogniu i odstawiamy.
Mak po ugotowaniu odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie. Po tych czynnościach mak wkładamy do rądla dodajemy do niego masło i cukier i wszystko lekko przesmażamy na małym ogniu.Nastepnie dodajemy ugotowaną śmietane i dobrze mieszając podsmażamy wszytsko razem do momentu aż uznamy że masa ma odpowiednia konsystencję. Dalej do ciepłej jeszcze masy dosypujemy bakalie i jeśli zachodzi taka potrzeba masę przyprawiamy.
Następnie wracamy do ciasta które w tej chwili powinno byc juz dwa razy większe od momentu wyrobienia go.Ciasto wałkujemy na płaski okrągły placek i kroimy całość po przekątnek jak pizzę przez co powstaja małe półtrójkąty.
Na owe kawałki nakładamy masę makową i zwijamy od grubszej części trójkąta do cieńkiej .
Rogi rogalika zawijamy ku sobie tworząc półksiężyce i układamy w sporych odstepach na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Odstawiamy tak przygotowaną blachę w ciepłe miejsce a gdy rogaliki wyrosną smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu po tej czynności wkładamy je do piekarnika na okolo 30 minut ustawiając temperaturę 160 stopni.
Upieczone rogaliki smarujemy lukrem.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-23
Uwielbiam:)
Autor: Ewelosa
Data: 2008-12-11
Ale ja się nasłuchałam samych pochwał tych rogali - ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby je zrobić. Tak więc może się wprosze na jednego :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5530/Rogaliki-marcinskie-z-farszem-makowym