Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 0,5 szklanek
drożdze 70 gramów
żółtka 10 sztuk
cukier puder 150 gramów
masło 150 gramów
rum 50 mililitrów
rodzynki 200 gramów
lukier 1 sztukWykonanie:Zaczyn: 250g przesianej
mąki wsypać do miski, sparzyć wrzącym
mlekiem i dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek. Przykryć i odstawić do schłodzenia. Dodać
drożdże, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Ubić
żółtka z
cukrem na puch. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą
mąka i dobrze wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione
masło,
rum i
rodzynki.
Ciastem napełnić natłuszczoną formę i odstawić do wyrośnięcia. Piec 60 minut w 175 stopniach.
Lukier przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzoną babkę polukrować i udekorować.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: