ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 0,5 szklanek
drożdze 70 gramów
żółtka 10 sztuk
cukier puder 150 gramów
masło 150 gramów
rum 50 mililitrów
rodzynki 200 gramów
lukier 1 sztuk
Wykonanie:
Zaczyn: 250g przesianej mąki wsypać do miski, sparzyć wrzącym mlekiem i dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek. Przykryć i odstawić do schłodzenia. Dodać drożdże, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ubić żółtka z cukrem na puch. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąka i dobrze wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło, rum i rodzynki. Ciastem napełnić natłuszczoną formę i odstawić do wyrośnięcia. Piec 60 minut w 175 stopniach.
Lukier przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzoną babkę polukrować i udekorować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10378/Babka-drozdzowa-parzona