Wykonanie
« Powrót  Ślimaczki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
mleko 100 mililitrów
drożdże 20 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
mąka 1,5 szklanek
żółtka 1 sztukpowidła 5 łyżek stołowych
orzechy mielone 2 łyżek stołowych
rum 1 łyżek deserowych
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Mleko podgrzać, a
masło stopić.
Drożdże rozetrzeć 3 łyżkami
cukru oraz
mlekiem i odstawić na 15 minut. Do przesianej
mąki dodać
żółtko oraz
masło i wyrabiać ciasto, dolewając
mleko z
drożdżami. odstawić na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkować na prostokąt. Powidła wymieszać z
orzechami i
rumem. Tym posmarować placek i zwinąć. Roladę pokroić w plasterki. Układać je na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: