ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 2 łyżek stołowychmleko 100 mililitrówdrożdże 20 gramówcukier 3 łyżek stołowychmąka 1,5 szklanekżółtka 1 sztukpowidła 5 łyżek stołowychorzechy mielone 2 łyżek stołowychrum 1 łyżek deserowychcukier puder według uznaniaWykonanie:Mleko podgrzać, a masło stopić. Drożdże rozetrzeć 3 łyżkami cukru oraz mlekiem i odstawić na 15 minut. Do przesianej mąki dodać żółtko oraz masło i wyrabiać ciasto, dolewając mleko z drożdżami. odstawić na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkować na prostokąt. Powidła wymieszać z orzechami i rumem. Tym posmarować placek i zwinąć. Roladę pokroić w plasterki. Układać je na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: