Wykonanie
Rolada z
orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na
stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że
orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie
drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym
ciastem.Składniki na dużą roladę: na ciasto:500 g
mąki2
żółtka100 g
cukru1 szklanka
mleka80 g
masła stopionego20 g
drożdżyszczypta
soli na nadzienie:300 g
orzechów włoskich2
jajka50 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru5 g
drożdżykieliszek
rumuMąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone
drożdże i wsypać
cukier. Zalać letnim
mlekiem i odczekać 10 minut. Następnie wymieszać, dodać
żółtka i
sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlewać po trochę wystudzone
masło. Kiedy ciasto będzie gładko odchodziło od ścianek miski nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować masę
orzechową: miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem a następnie z
żółtkami. Dodać
orzechy zmielone w maszynce do
mięsa i
drożdże. Wlać
rum.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
orzechową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę
orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Po upieczeniu można polukrować, posypać
cukrem pudrem lub zostawić bez niczego.