ßßß Cookit - przepis na 150g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

150g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

nazwa

Wykonanie

W ramach Weekendowj Cukierni # 3 postanowiłam upiec bezę Pawłowej [ oczywiście upiekłam , ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia] ..zostały żółtka i takim oto trafem są pączki [a raczej były - bo już dawno zjedzone]...Pączki mojej Mamy , a raczej Mamy Viridianki były pyszne..Ja zrobiłam z połowy porcji..
1 kg mąki
1 szklanka mleka + dodatkowo
100g drożdży
150g cukru + kilka łyżek cukru z prawdziwą wanilią
150g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
12 żółtek
kieliszek rumu
dodatkowo:
konfitura różana
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Żółtka ubić z cukrami na kogel-mogiel. Do mąki dodać masło, ubite żółtka, napuszony zaczyn, alkohol i wymieszać drewnianą łyżką, jeśli ciasto jest za suche (a takie jest;)) dodać mleka (ciasto nie ma być gęste a lepiące, dlatego mieszamy łyżką). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie połowę ciasta dzielimy na połowę i na podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na połowie krążków układamy malutką łyżeczką (taką do kawy) konfiturę. Zlepiamy brzegi i nadmiar ciasta odcinamy tą samą szklanką. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta. Odstawiamy pączki na podsypanej stolnicy do porządnego napuszenia się, otrzepujemy z nadmiaru mąki, a następnie smażymy w gorącym oleju (ja smażyłam 4 minuty z jednej, 3 z drugiej i potem jeszcze minutkę z pierwszej strony). Pączki odsączyć na ręczniczkach papierowych a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/paczki.html