Wykonanie
Tłusty czwartek już jutro! Pączki zrobiłam dzisiaj i wyszły naprawdę super :)Wiem, że to mało skromne, ale naprawdę są smaczne – bardzo puszyste, z chrupiąca skórką, nie za tłuste, nie za suche… Ekstra ;)PĄCZKI Z
KONFITURĄSkładniki na około 30 średniej wielkości pączków:½ kg
mąki pszennej +
mąka do rozczynu220ml
mleka50 g świeżych
drożdży7
żółtek70g
cukruskórka starta z 1
pomarańczy½ łyżeczki
cukru z
waniliąmały kieliszek
wódki70 g stopionego
masłamleko – ja dodałam 150-200ml, wszystko zależy od suchości
mąkiDodatkowo:320g
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wody½ łyżeczki
rumuDodatkowo:
konfitura różana lub inne nadzienietłuszcz do smażenia
Mąkę przesiać.
Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące i rozrobić w nim
drożdże, dodać łyżkę
cukru i tyle
mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej
śmietany, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Żółtka utrzeć z
cukrem na parze do białości, na puszystą masę (nad garnkiem z gotującą
wodą). Zdjąć z ognia, dodać
skórkę pomarańczową, ostudzone
masło i
cukier z
wanilią.Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą
mąki, masą z
żółtek i
alkoholem. Wyrobić ciasto (w trakcie można dodawać
mleko, jeśli widzicie, że ciasto nie jest lekkie, a tworzy się ciężka klucha), aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. półtorej godziny. Po tym czasie uformować pączki, ułożyć je na desce i znowu odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-175 °C (powinno być go tyle, by pączki swobodnie w nim pływały, nie dotykając dna) do zrumieniania na ciemnozłoty kolor.
Cukier puder utrzeć z
rumem i
wodą i jeszcze ciepłe pączki polewać lukrem. Nadziewać szyprycką z ostrą końcówką.Oparłam się na przepisie stąd: http://www.slodkiefantazje.pl/paczki-babci-ani