ßßß
4 dag drożdżyok. 1/2 mleka2 żółtka10-15 dag cukrusól10 dag tłuszczuskórka cytrynowawanilia20 dag konfitury śliwkowejSkładniki na kruszonkę:8 dag mąkiwanilia 5 dag masła5 dag cukru pudruPrzygotowanie:Mąkę przesiać do miski, zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką i 10 dag mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn gęstość dobrej śmietany. Zostawić przykryty ściereczką w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Szeroką, prostokątną blachę 25x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wyłożyć do miski mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię, zarobić ciasto; wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się najlepiej tłuczkiem. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu stopiony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Obrać ciasto z brzegów miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać z przesiana mąką, dodać cukier, wanilię, wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blasze. Rozciągnąć równo palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu. Na ciasto wyłożyć konfiturę śliwkową i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, posypać kruszonką startą na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piec 40- 50min.W mojej wersji użyłam kruszonki pomarańczowej, dzięki czemu było fajne połączenie śliwki z pomarańczą, jak dla mnie fajne połączenie.