Wykonanie
Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną
skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym
stole, ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie . Proporcje pomiędzy
makiem a
ciastem dro żdżowym zostały zachowane, ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiar ze. Dużo l
ukru - nie zapo mnijcie o t ym ! :-)

4 szklanki
mąki1 szklanka ciepłego
mleka1 szklanka
cukru4
żółtka40g
drożdży60g rozpuszczonego
masłaszczypta
soli1 puszka gotowej masy makowej
cukier puder100g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1. Do 1/2 szklanki ciepłego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki. Odstawiamy do momentu aż rozczyn zacznie unosić się do góry. Zaczyn dodajemy do
mąki.2.
Żółtka ubijamy z
cukrem. Przelewamy do
mąki z zaczynem, dodajemy pozostałe
mleko, szczyptę
soli. Wyrabiając dodajemy
masło. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części a następnie rozwałkowujemy cienko na prostokąt o
boku długości naszej keksówki. Wykładamy masę
makową (zostawiając po brzegach około 2cm wolnego miejsca), po czym zwijamy ciasno i dokładnie zaklejamy. Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy
lukier:
cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia.

