Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 1 szklanek
jajka 8 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
olejek rumowy według uznania
mak 2 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
masło 0,5 kostek
śmietana kremówka 1 szklanek
cukier puder 5 łyżek stołowych
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
maliny 300 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowychWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać 4 łyżki wrzącej
wody i wymieszać, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, a na końcu połączyć z piana ubita na sztywno z
białek. 2 szklanki ciasta odłożyć, dodać
mak i wymieszać. W średniej wielkości tortownicy upiec osobno placek makowy i
biszkoptowy ok. 35 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.W 1,5 szklance
mleka ugotować
budyń, ostudzić. Utrzeć miękkie
masło, dodając po łyżce zimny
budyń. Śchłodzona
śmietanę ubić, dodając
cukier puder i delikatnie połączyć z masa budyniową. Zimny
biszkopt przekroić na 2 placki. Oczyszczone
maliny, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować i połączyć z rozpuszczoną
żelatyną. Schłodzoną masą
malinową posmarować jasny placek, przykryć
ciastem makowym, następnie 80% masy kremowej przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem, ułożyć cząstki
brzoskwiń i
maliny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: