ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 1 szklanek
jajka 8 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
olejek rumowy według uznania
mak 2 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
masło 0,5 kostek
śmietana kremówka 1 szklanek
cukier puder 5 łyżek stołowych
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
maliny 300 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu połączyć z piana ubita na sztywno z białek. 2 szklanki ciasta odłożyć, dodać mak i wymieszać. W średniej wielkości tortownicy upiec osobno placek makowy i biszkoptowy ok. 35 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.
W 1,5 szklance mleka ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce zimny budyń. Śchłodzona śmietanę ubić, dodając cukier puder i delikatnie połączyć z masa budyniową. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki. Oczyszczone maliny, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Schłodzoną masą malinową posmarować jasny placek, przykryć ciastem makowym, następnie 80% masy kremowej przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem, ułożyć cząstki brzoskwiń i maliny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9098/Ciasto-z-brzoskwiniami