ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekcukier 1 szklanekjajka 8 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowycholejek rumowy według uznaniamak 2 łyżek stołowychbudyń waniliowy 1 sztukmleko 1,5 szklanekmasło 0,5 kostekśmietana kremówka 1 szklanekcukier puder 5 łyżek stołowychbrzoskwinie konserwowe 1 puszkamaliny 300 gramówżelatyna 2 łyżek stołowychWykonanie:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu połączyć z piana ubita na sztywno z białek. 2 szklanki ciasta odłożyć, dodać mak i wymieszać. W średniej wielkości tortownicy upiec osobno placek makowy i biszkoptowy ok. 35 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.W 1,5 szklance mleka ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce zimny budyń. Śchłodzona śmietanę ubić, dodając cukier puder i delikatnie połączyć z masa budyniową. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki. Oczyszczone maliny, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Schłodzoną masą malinową posmarować jasny placek, przykryć ciastem makowym, następnie 80% masy kremowej przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem, ułożyć cząstki brzoskwiń i maliny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: