ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukcukier 200 gramówmasło 100 gramówmąka 200 gramówśmietana kremówka 500 mililitrówcukier puder 150 gramówmaliny 600 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać make wymieszana z proszkiem oraz delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, wystudzić.Schłodzona śmietanę ubić z 50g cukru pudru. Pozostały cukier puder utrzeć z 2 łyżkami przegotowanej wody na gładki lukier. Maliny oczyścić, część odłożyć do przybrania. W zimnym cieście ostrym długim nożem wyciąć środek ciasta tak, aby powstał okrągły o śr. 4 cm. Środek delikatnie wyjąć, podważając od spodu nożem i przekroić w poprzek na 3 mniej więcej 2cm placki. Jeden z nich wsunąć z powrotem do okręgu z ciasta, aby powstało dno. Środek ciasta wypełnić bitą śmietana i owocami, a na wierzch położyć 2 kółko z ciasta. Całość polukrować i przybrać odłożonymi malinami. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.Uwagi:Obsuszony ostatni krążek ciasta można zużyć do innych deserów, np. jako spód do sernika na zimno albo jako składnik puddingu. Zalać pokruszony biszkopt 2 szklankami gorącego mleka, dodać łyżkę masła i odstawić na 30 minut. Zmiksować i połączyć z 3 jajkami ubitymi z łyżka miodu. Przelać do natłuszczonych foremek i zapiekać w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Podawać z konfiturami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: