ßßß Cookit - przepis na Warzywa zapiekane z indykiem i pieczarkami

Warzywa zapiekane z indykiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
filet z piersi indyka 400 gramów
brokuł 1 sztuk
pieczarki 250 gramów
marchewka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
imbir (4 cm)1 sztuk
czosnek 2 ząbki
mleko 0,5 litrów
masło 50 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
kumin według uznania
curry według uznania
kolendra według uznania
chilli według uznania
sok z cytryny według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować na półtwardo. Obrane pokroić na ósemki. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju razem z cebula i czosnkiem. Dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, oczyszczoną, pokrojona w słupki marchew oraz oczyszczony, pokrojony w zapałkę imbir. Smażyć 4 minuty i wymieszać z ziemniakami. Oczyszczone różyczki brokułu włożyć na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, osączyć. Zawartość patelni przełożyć do formy do zapiekania, dodać różyczki brokułu. Masło rozpuścić w rondlu, oprószyć mąką, zasmażać na złoto i rozprowadzić wlewanym stopniowo mlekiem. Mieszając, zagotować, doprawić do smaku curry, kuminem, kolendrą, chilli, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Zapiekankę polać sosem i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11635/Warzywa-zapiekane-z-indykiem-i-pieczarkami