ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowa II

Sałatka śledziowa II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet śledziowy 500 gramów
ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 sztuk
buraki ugotowane 2 sztuk
pieprz grubo zmielony 1 łyżek deserowych
ogórek kiszony, duży 1 sztuk
cebula 1 sztuk
jabłko winne 1 sztuk
jajka ugotowane 2 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
śmietana gęsta 3 łyżek stołowych
majonez 2 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
pieprz zielony według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety pokroić w kostkę, oprószyć grubo zmielonym pieprzem i odstawić na godzinę. Ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w słupki, a cebulę i jabłko w kostkę, skropić je sokiem z cytryny. Białka jajek pokroić w grubą kostkę, a żółtka drobno posiekać.
Sos: śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, zielonym pieprzem oraz cukrem.
Składniki sałatki ułożyć warstwami w salaterce, polać sosem, delikatnie wymieszać, posypać posiekanymi żółtkami i jeszcze zielonym pieprzem, przykryć folią i wstawić na 2h do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5312/Salatka-sledziowa-II